Ompelualan opettajankoulutuksesta kansainväliseen kehittämistyöhön : Jyväskylän ammatillisen opettajankoulutuksen tarinallinen historia 1962–2012
Editoija
Mutka, Ulla
Turpeinen, Veijo
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-649-1
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-649-1
Tiivistelmä
Julkaisu jakaantuu neljään erilaiseen kokonaisuuteen. Ensin siinä tarkastellaan niitä edellytyksiä, jotka loivat pohjan ammatillisen opettajankoulutuksen tarpeelle. Kyseessä oli vuosikymmeniä kestänyt prosessi, jonka kuluessa ammatillisen koulutuksen ja sen myötä pedagogisesti pätevien opettajien tarve tiedostettiin merkittävänä yhteiskunnallisen kehityksen voimavarana. Toisessa kokonaisuudessa tarkastellaan ammattikoulujen Jyväskylän opettajaopiston syntyä ja sen toimintaa 28 vuoden aikana. Alkuvaiheessa opettajaopisto perustettiin naisvaltaisten alojen opettajankoulutusta varten. Siinä se teki vuosikymmenten kuluessa mittavan työn kehittäessään opettajankoulutuksen yhteydessä naisvaltaisten alojen, vaatetusalan, ravintotalousalan ja kauneudenhoitoalan opistoasteisia koulutuksia, jotka näiltä aloilta puuttuivat. Tämä kehittämistyö muodosti perustan myöhemmin myös näiden alojen ammattikorkeakouluopinnoille. Lisäksi opettajaopistossa tarjottiin lukuisille oppilaitoksissa jo työskennelleille tai siihen työhön halunneille mahdollisuus pedagogiseen pätevöitymiseen, järjestettiin alusta alkaen täydennyskoulutuksia ja käynnistettiin 1980-luvulla erityisopettaja- ja opinto-ohjaajakoulutukset. Myös sosiaalialan opettajankoulutus käynnistyi 1980-luvun puolivälissä. Kolmannessa kokonaisuudessa käsitellään opettajaopiston muuttumista Jyväskylän ammatilliseksi opettajakorkeakouluksi. Tämä ajanjakso kesti seitsemän vuotta ja alkoi syksyllä 1990. Se piti sisällään suuria muutoksia koko ammatillisen opettajankoulutuksen kentällä. Koska kaikille ammattialoille oli jo tuolloin tarjolla opistoasteinen koulutus, opettajankoulutus lyheni joka alalla 40 opintoviikon mittaiseksi pedagogiseksi koulutukseksi. Siinä jo olemassa oleva ammattitaito löi kättä oppimisen ja ammatillisen kasvun ohjaamisen taidoille. Merkittäviä muutoksia olivat myös uuden lainsäädännön edellyttämä tutkimus- ja kehittämisvelvoite, joka koski kaikkia päätoimisia opettajia. Myös sapattivapaamahdollisuus sisältyi uuteen lainsäädäntöön. Kaikki tämä yhdessä synnytti opettajakorkeakouluun entistä vahvemman tutkimus-, kehittämis- ja kirjoittamisen kulttuurin. Neljäs kokonaisuus alkaa syksystä 1997, jolloin Jyväskylän ammatillisesta opettajakorkeakoulusta tuli osa Jyväskylän ammattikorkeakoulua. Opettajan-koulutuksen alueellistamisen ohella aikaa leimaa vahva täydennyskoulutus ja kotimaisen ja kansainvälisen hanketyön ja koulutusliiketoiminnan voimistuminen. Myös verkko-opetuksen nopea kehittyminen oli leimallista tuolle ajalle. Julkaisu koostuu ns. kehyskertomuksista, joissa kuvataan kunkin vaiheen oleellisia käänteitä ja ammatilliseen opettajankoulutukseen vaikuttaneita yhteiskunnallisia ratkaisuja. Lisäksi jokaiseen vaiheeseen liittyy Elettyä ja koettua -osio, jossa tuona aikana työssä mukana ollut henkilöstö, ammatillisen opettajankoulutuksen opiskelijat ja yhteistyökumppanit muistelevat ja kertovat kokemuksistaan opettajankoulutuksesta ja sen kehittämistyöstä.