Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • LAB-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • LAB-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruoka-aputoiminnan käyttäjälähtöinen kehittämiskonsepti muotoilun keinoin

Majlund, Meri (2022)

 
Avaa tiedosto
Majlund_Meri.pdf (41.82Mt)
Lataukset: 


Majlund, Meri
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108278
Tiivistelmä
Suomessa ruoka-avun tarve on noussut useamman vuoden ajan. Ruoka-apua jakaa arvioiden mukaan jopa tuhat tahoa, joista suurin osa toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Ruoka-aputoimintaa toteutetaan usein tiloissa, joita käytetään myös muuhun toimintaan. Usein käytettävä tila ja siellä olevat kalusteet, eivät ole käytettävyyden ja ergonomian kannalta toimivia. Ruoka-aputoiminnan taustalla toimivien vapaaehtoisten ja työntekijöiden työskentelyolojen toimivuus ja työtehtävien mielekkyys ovat avainasemassa avustustoimintaa tehtäessä.

Opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä ruoka-aputoimintaan Suomessa ja kehittää toimintaa muotoilun keinoin käyttäjäystävällisemmäksi toiminnan järjestäjän näkökulmasta. Tietoperustassa perehdyttiin kirjallisuuden avulla ergonomiaan, palvelumuotoiluun sekä info- ja opastegrafiikan merkitykseen suunnittelussa. Esimerkkikohteen toiminnan havainnoinnin ja työpajatyöskentelyn avulla kerättiin käyttäjätietoa ja -kokemuksia toiminnassa mukana olevilta tekijöiltä.

Prosessin lopputuloksena valmistui ruokakassijakelutoiminnan palvelumuotoilullinen konseptisuunnitelma, joka esittelee konkreettisesti toiminnan työvaiheet vaihe vaiheelta ja ottaa kantaa käytössä olevan tilan tarpeisiin ja vaatimuksiin. Palvelupolun ja työvaihekuvauksien lisäksi työtä täydennettiin toiminnan tueksi suunnitellulla kalustekonseptilla ja esimerkkitilojen kulkukaavioilla. Opinnäytetyö osoittaa toiminnan kehittämisen mahdollisuudet muotoilun avulla. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa.
 
In Finland, the need for food aid has increased throughout several years. It is estimated that in Finland there are approximately a thousand food aid distributors, most of whom work entirely on a voluntary basis. Food aid activities are often carried out in spaces that are also used for other activities. The used spaces and the furniture included are often not functional in terms of usability and ergonomics. A key role in carrying out aid activities by employees and volunteers is the functionality of working conditions and the flow of work tasks.

The aim of the thesis was to get acquainted with food aid activities in Finland and to develop the activities to be more user-friendly from the perspective of the organizer. With the help of literature, the knowledge base was based on the importance of ergonomics, service design, and the principles of information design. With the help of people involved in food aid activities, observing activities and organising a workshop lead the design to become user centered.

As a result of the process, a service design concept for food bag distribution was completed. The concept design presented the work steps of the activities step by step and discussed the needs and requirements of the existing space. In addition to the service path and work phase descriptions, the design was completed with flow charts of exemplary facilities and a supporting furniture concept. The thesis concludes the possibilities of developing food aid activity by the means of design.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste