Ruokapalvelujen ja oppilaitosyhteistyön kehittämistarpeet Etelä-Savossa. Etelä-Savon resurssiviisaat ruokapalvelut – tiedolla tehokkuutta prosesseihin ja vähähiilisyyteen -selvityshankkeen tulokset
Editoija
Pulkkinen, Laura
Menard, Päivi
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-414-0
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-414-0
Tiivistelmä
Etelä-Savon resurssiviisaat – tiedolla tehokkuutta prosesseihin ja vähähiilisyyteen -hankkeessa selvitettiin eteläsavolaisten ruokapalveluiden tarpeita kehittää ruoka- ja palvelutuotantoprosessejaan tietojohtamisen, asiakasymmärryksen ja vähähiilisyyden avulla. Osana hankkeen selvitystä tehtiin kuvaus eteläsavolaisten kehittäjäorganisaatioiden mahdollisuuksista vastata näihin kehittämistarpeisiin.
Tietojohtamisen avulla ruokapalvelut voivat kehittää ruokatuotanto- ja palveluprosessejaan resurssitehokkaammiksi ja asiakaslähtöisemmiksi. Yritys voi jalostaa toimintaympäristöstä ja omasta toiminnasta keräämänsä datan johtamisen ja päätöksenteon välineeksi, tiedoksi, jonka avulla yritys parantaa kannattavuuttaan ja tehostaa suorituskykyään järjestelmällisesti.
Lainsäädännön kiristyessä ja kuluttajien vaatimuksien lisääntyessä ruokapalvelut siirtyvät kohti vähähiilisiä toimintatapoja. Tässä selvityksessä tarkastellaan resurssitehokkuutta ja vähähiilisyyttä vain ruokapalveluyksikön oman sisäisen toiminnan kannalta. Veden- ja energiankulutuksen sekä hävikin minimoimisen ja sivuvirtojen hyödyntämisen lisäksi ruokapalvelu voi elintarvikkeiden hankintakriteeriensä avulla vaikuttaa tehokkaasti sisäisen toimintansa, omien tuotantoprosessiensa ja tuotteidensa hiilijalanjälkeen.
Ruokapalvelujen ja oppilaitosyhteistyön kehittämistarpeet Etelä-Savossa -julkaisussa kuvataan ruoka-alan kehittämistä Etelä-Savossa yleisellä tasolla ja hankkeen tulosten perusteella. Julkaisun ensimmäinen osa keskittyy kuvaamaan yleisellä tasolla ruoka-alan kehittämistä. Toisessa osassa kuvataan selvityshankkeen kautta ruokapalvelujen kehittämistarpeita ja yritys-oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksia vastata niihin. Selvityshankkeemme aikana yleisimmät kehittämistarpeet liittyivät ruokapalveluprosessin, tiedolla johtamisen, vähähiilisyyden, vastuullisuuden ja asiakasymmärryksen kehittämiseen. Julkaisussa kuvataan oppilaitosten nykyisiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia vastata eri yhteistyömuotoihin ruokapalveluprosessien, tietojohtamisen, asiakaslähtöisyyden ja vähähiilisyyden kehittämiseksi.
Tietojohtamisen avulla ruokapalvelut voivat kehittää ruokatuotanto- ja palveluprosessejaan resurssitehokkaammiksi ja asiakaslähtöisemmiksi. Yritys voi jalostaa toimintaympäristöstä ja omasta toiminnasta keräämänsä datan johtamisen ja päätöksenteon välineeksi, tiedoksi, jonka avulla yritys parantaa kannattavuuttaan ja tehostaa suorituskykyään järjestelmällisesti.
Lainsäädännön kiristyessä ja kuluttajien vaatimuksien lisääntyessä ruokapalvelut siirtyvät kohti vähähiilisiä toimintatapoja. Tässä selvityksessä tarkastellaan resurssitehokkuutta ja vähähiilisyyttä vain ruokapalveluyksikön oman sisäisen toiminnan kannalta. Veden- ja energiankulutuksen sekä hävikin minimoimisen ja sivuvirtojen hyödyntämisen lisäksi ruokapalvelu voi elintarvikkeiden hankintakriteeriensä avulla vaikuttaa tehokkaasti sisäisen toimintansa, omien tuotantoprosessiensa ja tuotteidensa hiilijalanjälkeen.
Ruokapalvelujen ja oppilaitosyhteistyön kehittämistarpeet Etelä-Savossa -julkaisussa kuvataan ruoka-alan kehittämistä Etelä-Savossa yleisellä tasolla ja hankkeen tulosten perusteella. Julkaisun ensimmäinen osa keskittyy kuvaamaan yleisellä tasolla ruoka-alan kehittämistä. Toisessa osassa kuvataan selvityshankkeen kautta ruokapalvelujen kehittämistarpeita ja yritys-oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksia vastata niihin. Selvityshankkeemme aikana yleisimmät kehittämistarpeet liittyivät ruokapalveluprosessin, tiedolla johtamisen, vähähiilisyyden, vastuullisuuden ja asiakasymmärryksen kehittämiseen. Julkaisussa kuvataan oppilaitosten nykyisiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia vastata eri yhteistyömuotoihin ruokapalveluprosessien, tietojohtamisen, asiakaslähtöisyyden ja vähähiilisyyden kehittämiseksi.