Elintarviketehtaan kunnossapidon nykytilan arviointi ja kehittäminen FSSC22000 elintarviketurvallisuussertifikaatti huomioiden
Vertanen, Juha (2022)
Vertanen, Juha
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052311137
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052311137
Tiivistelmä
Tämän tutkimustyön tavoitteena oli selvittää Verso Food Oy:n tehtaan kunnossapidon nykytila ja sen pohjalta laatia kehityskohteet. Lisäksi tutkimuksessa oli huomioitava FSSC22000 elintarviketurvallisuussertifikaatti, miten tämä tulisi ottaa huomioon kunnossapidon kehittämisessä. Tutkimuksen tavoitteena oli myös kunnossapidon mittariston luonti, jotta sen toimintaa voisi tulevaisuudessa paremmin seurata, arvioida ja edelleen kehittää.
Tutkimuksen teoriaosiossa perehdyttiin kunnossapitoon sekä sen mittaamisen teorioihin ja käsitteisiin. Teoriaan tutustumalla luotiin käsitys siitä, miten tuotantolaitoksen kunnossapitoa tulisi johtaa, sekä miten sen toimintaa tulisi mitata. Lisäksi perehdyttiin FSSC22000 elintarviketurvallisuussertifikaattiin, mitä se käsittää ja kuinka siinä huomioidaan kunnossapidon osa-alue. Seuraavassa vaiheessa selvitettiin yrityksen kunnossapidon nykytilaa ja sen ongelmia, jonka perusteella kehityskohteet pystyttiin löytämään.
Nykytilan tutkimus tehtiin avointen haastattelu- ja havainnointimenetelmien avulla. Haastatteluaineistoa tulkittiin aineisto- ja teorialähtöisesti. Aineistolähtöinen tulkinta perustui haastateltavien kokemuksiin ja teorialähtöisessä tulkinnassa selvitettiin löytyikö aineistosta teorian olettamia käsitteitä ja tekijöitä. Havannoilla tuettiin näitä tulkintoja. Näiden pohjalta nykytilaa verrattiin esitettyyn teoriaan. Tutkimus osoitti Verso Food Oy:n kunnossapidossa olevan puutteita. Siitä puuttuivat järjestelmällisyys, tiedolla johtaminen ja selkeät toimintatavat. Lisäksi esille tulivat kunnossapidon sisäiset kommunikointi ongelmat.
Tärkeimpinä toimenpiteinä ehdotettiin kunnossapidon kommunikoinnin parantamista, kunnossapidon tietojärjestelmän hankintaa ja aloittamaan kokonaistehokkuuden mittaaminen sekä ottamaan käyttöön lähtökohtaiset huolto-ohjelmat. Pidemmän aikaväli tavoitteeksi yritykselle ehdotetaan sopivaa kokonaisvaltaisen tuottavan kunnossapito toteutusta. Tutkimustyön perusteella pystyttiin luomaan myös kokonaisvaltainen kunnossapidon mittaristo.
Tutkimuksen teoriaosiossa perehdyttiin kunnossapitoon sekä sen mittaamisen teorioihin ja käsitteisiin. Teoriaan tutustumalla luotiin käsitys siitä, miten tuotantolaitoksen kunnossapitoa tulisi johtaa, sekä miten sen toimintaa tulisi mitata. Lisäksi perehdyttiin FSSC22000 elintarviketurvallisuussertifikaattiin, mitä se käsittää ja kuinka siinä huomioidaan kunnossapidon osa-alue. Seuraavassa vaiheessa selvitettiin yrityksen kunnossapidon nykytilaa ja sen ongelmia, jonka perusteella kehityskohteet pystyttiin löytämään.
Nykytilan tutkimus tehtiin avointen haastattelu- ja havainnointimenetelmien avulla. Haastatteluaineistoa tulkittiin aineisto- ja teorialähtöisesti. Aineistolähtöinen tulkinta perustui haastateltavien kokemuksiin ja teorialähtöisessä tulkinnassa selvitettiin löytyikö aineistosta teorian olettamia käsitteitä ja tekijöitä. Havannoilla tuettiin näitä tulkintoja. Näiden pohjalta nykytilaa verrattiin esitettyyn teoriaan. Tutkimus osoitti Verso Food Oy:n kunnossapidossa olevan puutteita. Siitä puuttuivat järjestelmällisyys, tiedolla johtaminen ja selkeät toimintatavat. Lisäksi esille tulivat kunnossapidon sisäiset kommunikointi ongelmat.
Tärkeimpinä toimenpiteinä ehdotettiin kunnossapidon kommunikoinnin parantamista, kunnossapidon tietojärjestelmän hankintaa ja aloittamaan kokonaistehokkuuden mittaaminen sekä ottamaan käyttöön lähtökohtaiset huolto-ohjelmat. Pidemmän aikaväli tavoitteeksi yritykselle ehdotetaan sopivaa kokonaisvaltaisen tuottavan kunnossapito toteutusta. Tutkimustyön perusteella pystyttiin luomaan myös kokonaisvaltainen kunnossapidon mittaristo.