Ainutlaatuinen astiapari
Wiik, Fanny (2022)
Wiik, Fanny
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052311117
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052311117
Tiivistelmä
Valmistin opinnäytetyökseni ainutlaatuisen astiaparin, Lahtelaiselle herkkupuoti-kahvila TryffDelille. Halusin perehtyä astioiden merkitykseen ruokailukokemuksessa ja luoda yksilöllisiä astioita yhteistyöyrityksen toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Suunnittelun tavoitteena oli etsiä keinoja, miten yrityksen brändiä sekä ruoan makua voidaan tukea astioiden avulla. Astiat toteutettiin tiettyyn tarkoitukseen ja käyttöympäristöön, joten ne suunniteltiin yhteissuunnittelun menetelmiä hyödyntäen henkilökunnan kanssa. Haastatteluista sekä havainnoinnista nousseita käyttäjien toiveita käytettiin ideoinnin perustana ja astioiden toimivuudesta sekä ulkonäöstä keskusteltiin hahmomallien avulla.
Astiat valmistettiin käsityönä valamalla kipsimuottiin ja lopputuloksena syntyivät ruokalautanen ja kastikekippo. Molemmat astiat suunniteltiin monikäyttöastioiksi, jotta ne ovat mahdollisimman käytännölliset ja toimivat kompaktin kokoisessa kahvilaympäristössä. Lautasen ja kastikekipon avulla voitiin korostaa yrityksen persoonallisuutta ja mittatilauksena tuotettujen astioiden ansiosta mahdollistettiin ruoan annostelu kokin toivomalla tavalla.
Suunnittelun tavoitteena oli etsiä keinoja, miten yrityksen brändiä sekä ruoan makua voidaan tukea astioiden avulla. Astiat toteutettiin tiettyyn tarkoitukseen ja käyttöympäristöön, joten ne suunniteltiin yhteissuunnittelun menetelmiä hyödyntäen henkilökunnan kanssa. Haastatteluista sekä havainnoinnista nousseita käyttäjien toiveita käytettiin ideoinnin perustana ja astioiden toimivuudesta sekä ulkonäöstä keskusteltiin hahmomallien avulla.
Astiat valmistettiin käsityönä valamalla kipsimuottiin ja lopputuloksena syntyivät ruokalautanen ja kastikekippo. Molemmat astiat suunniteltiin monikäyttöastioiksi, jotta ne ovat mahdollisimman käytännölliset ja toimivat kompaktin kokoisessa kahvilaympäristössä. Lautasen ja kastikekipon avulla voitiin korostaa yrityksen persoonallisuutta ja mittatilauksena tuotettujen astioiden ansiosta mahdollistettiin ruoan annostelu kokin toivomalla tavalla.