Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kuinka vaihtuvuutta voisi vähentää? Case: ravintola-alan yritykset Kainuussa

Torvinen, Minna (2022)

 
Avaa tiedosto
YAMK OPINNÄYTETYÖ Kuinka vaihtuvuutta voisi vähentää. Case. ravintola-alan yrityksen Kainuussa.pdf (1.041Mt)
Lataukset: 


Torvinen, Minna
2022
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052311419
Tiivistelmä
Ravintola-alalla henkilöstön vaihtuvuus on suurta, mikä luo erilaisia haasteita toimialalla ja toiminnan kehittämiselle. Opinnäytetyön tavoite oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat työntekijöiden vaihtuvuuteen ravintola-alalla Kainuussa, ja miten työntekijöiden vaihtuvuutta voitaisiin vähentää sekä löytää työntekijöiden sitouttamiskeinoja yrityksiin. Opinnäytetyön tarkoituksena oli, että Kainuun alueella toimivat ravintola-alan yritykset saavat tietoa henkilöstön vaihtuvuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, sekä kehitysideoita ja -keinoja vaihtuvuuden vähentämiseen ja henkilöstön sitouttamisesta organisaatioon. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli MRY Kainuu.

Opinnäytetyön tuloksena selvitettiin, mitkä tekijät Kainuussa vaikuttavat työntekijöiden vaihtuvuuteen, jotta toimialalla toimivat yritykset pystyvät paremmin vaikuttamaan näihin tekijöihin. Työn tarkoituksena oli myös keksiä kehitysideoita ja -keinoja. Näistä kehitysideoista ja -keinoista yritykset voivat miettiä, miten he voivat hyödyntää niitä omassa organisaatiossaan.

Teoreettinen viitekehys muodostui ravintola-alalle ominaisten piirteiden, henkilöstön sitoutumisen ja vaihtuvuuden, sekä vaihtuvuuteen vaikuttavien tekijöiden teorioista ja aikaisemmista tutkimuksista. Vaihtuvuuteen vaikuttavien tekijöiden teoria muodostui johtamisesta, työtyytyväisyydestä, palkitsemisesta, urakehityksestä, ulkoisista tekijöistä, työntekijäominaisuuksista ja sitoutumisesta.

Opinnäytetyö toteutettiin tapaustutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusta. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miksi ravintola-alalla työskennelleet ovat vaihtaneet alaa ja miksi työntekijät vaihtavat alaa. Aineistonhankintamenetelmänä oli teemahaastattelu. Tutkimuksessa saatuja tuloksia hyödynnettiin kehittämistyössä, jonka tarkoitus oli selvittää, miten työntekijöiden vaihtuvuutta ravintola-alalla voisi vähentää, ja miten sitouttaa työntekijöitä yritykseen. Kehittämismenetelmänä käytettiin työpajaa, jossa ideointimenetelmänä oli aivoriihi.

Tutkimustulosten perusteella työpajassa käsiteltäviksi aiheiksi valikoitui kolme teemaa, joiden kehittämiseen haettiin toimialalla toimivien esihenkilöiden yhteisiä kehittämisideoita. Teemat olivat esihenkilötyöskentely, työtyytyväisyys, johon sisältyi työhyvinvointi ja työn kuormittavuus, sekä palkitseminen, johon sisältyi aineeton palkitseminen. Tavoitteena oli pohtia myös työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden huomioimista. Kehittämistyön tärkeimpänä kehittämisideana ja -keinona työntekijöiden vaihtumisen vähentämiseksi oli esihenkilötyöskentelyn parantaminen ja työvuorolistasuunnittelu. Esihenkilöillä todettiin olevan tärkeä rooli työntekijöiden vaihtuvuudessa, kuten työilmapiirin ja työhyvinvoinnin luomisessa, suunnan ja esimerkin näyttämisessä sekä työntekijöiden arvostamisessa. Kehittämistyössä esiin nousseet kehittämisideat ja -keinot limittyivät toisiinsa ja samat kehittämiskeinot olivat ratkaisu myös muihin teemoihin. Tutkimus- ja kehittämistyön tulosten avulla voidaan vähentää työntekijöiden vaihtuvuutta.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste