Digitaalinen hävikinseuranta : data-analytiikan ja IoT - järjestelmien kehittäminen suurtalouskeittiöille
Kasurinen, Kaisla (2022)
Kasurinen, Kaisla
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060515408
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060515408
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tarkasteltiin, mistä julkisten sektoreiden ravitsemuspalveluiden ruokahävikki syntyy ja mitkä sen vaikutukset ovat, miten nykyiset hävikinestojärjestelmät toimivat, ja miten niitä voidaan jatkokehittää niin, että hävikin minimointia saadaan tehostettua koko tuotantoprosessin vaiheessa. Työssä tutkittiin myös, millaisia haasteita ravintola-alan digitalisoinnissa on tällä hetkellä.
Työtä varten kerättiin pohjatietoa kirjallisen materiaalin analyysillä sekä puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Näiden aineistojen pohjalta luotiin kokonaiskuva siitä, miten hävikinseurantaohjelmistot toimivat ravitsemuspalveluiden tuotantoprosessin aikana, sekä millaisin keinoin ne edesauttavat ruokahävikin pienentämisessä.
Nykyisiin ohjelmistoihin havaittiin tutkimuksen aikana kolme keskeistä kehittämismahdollisuutta, jotka ovat diagnostiseen ja ohjaavaan analytiikkaan tähtäävien prosessien kehitys, uusien integraatioiden ja rajapintojen avaaminen, sekä analytiikkatietojen keräämisen monipuolistaminen IoT – teknologian avulla
Työtä varten kerättiin pohjatietoa kirjallisen materiaalin analyysillä sekä puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Näiden aineistojen pohjalta luotiin kokonaiskuva siitä, miten hävikinseurantaohjelmistot toimivat ravitsemuspalveluiden tuotantoprosessin aikana, sekä millaisin keinoin ne edesauttavat ruokahävikin pienentämisessä.
Nykyisiin ohjelmistoihin havaittiin tutkimuksen aikana kolme keskeistä kehittämismahdollisuutta, jotka ovat diagnostiseen ja ohjaavaan analytiikkaan tähtäävien prosessien kehitys, uusien integraatioiden ja rajapintojen avaaminen, sekä analytiikkatietojen keräämisen monipuolistaminen IoT – teknologian avulla