Ravintola-alan työntekijät Lapin sesonkitöissä
Soininen, Iida (2022)
Soininen, Iida
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060615591
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060615591
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miksi ravintola-alan työntekijät hakevat sesonkitöihin Lappiin, ja kuinka heitä voisi houkutella sekä rekrytoida paremmin.
Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää, kyselytutkimusta. Kysely luotiin Webropol työkalua hyödyntäen ja kysely jaettiin Facebookissa olevan ravintola-alan ammattilaisille suunnatun ryhmän kautta, sekä Lapissa aiemmin työskenneille sekä opinnäytetyön kirjoitus hetkellä työskenteleville kontakteille.
Kyselyn tuloksista tärkeimpänä havaintona pidetään ravintola-alan yritysten imagon merkitystä. Monet kyselyyn vastanneista olivat kuulleet viimeisimmästä sesonkityöpaikastaan omien kontaktiensa kautta. Kyselyyn vastanneiden viimeisin työpaikka oli valikoitunut työilmapiirin, työkokemuksen, henkilöstöetujen ja palkan vuoksi, ottaen huomioon monien vastaajien viimeisimmän työpaikan olleen sama kuin aiemmalla kerralla. Toisena tärkeänä havaintona voidaan pitää sitä, että myös sesonkityötä tekeviä on mahdollista saada sitoutumaan työpaikkaan, jolloin he suuremmalla todennäköisyydellä palaavat samaan paikkaan uudestaan työskentelemään. Kyselyn tuloksista tulee myös ilmi, että kyselyyn vastanneet ravintola-alan työntekijät lähtevät Lappiin useista syistä, joista suurimmat olivat työntekijöiden kaipaama vaihtelu, arvokas työkokemus ja mahdollisuus tehdä enemmän töitä paremmalla palkalla.
Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää, kyselytutkimusta. Kysely luotiin Webropol työkalua hyödyntäen ja kysely jaettiin Facebookissa olevan ravintola-alan ammattilaisille suunnatun ryhmän kautta, sekä Lapissa aiemmin työskenneille sekä opinnäytetyön kirjoitus hetkellä työskenteleville kontakteille.
Kyselyn tuloksista tärkeimpänä havaintona pidetään ravintola-alan yritysten imagon merkitystä. Monet kyselyyn vastanneista olivat kuulleet viimeisimmästä sesonkityöpaikastaan omien kontaktiensa kautta. Kyselyyn vastanneiden viimeisin työpaikka oli valikoitunut työilmapiirin, työkokemuksen, henkilöstöetujen ja palkan vuoksi, ottaen huomioon monien vastaajien viimeisimmän työpaikan olleen sama kuin aiemmalla kerralla. Toisena tärkeänä havaintona voidaan pitää sitä, että myös sesonkityötä tekeviä on mahdollista saada sitoutumaan työpaikkaan, jolloin he suuremmalla todennäköisyydellä palaavat samaan paikkaan uudestaan työskentelemään. Kyselyn tuloksista tulee myös ilmi, että kyselyyn vastanneet ravintola-alan työntekijät lähtevät Lappiin useista syistä, joista suurimmat olivat työntekijöiden kaipaama vaihtelu, arvokas työkokemus ja mahdollisuus tehdä enemmän töitä paremmalla palkalla.