Kalibrointien kehittäminen juuston tuotannossa
Hirvonen, Herkko; Kurki, Joel (2022)
Hirvonen, Herkko
Kurki, Joel
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716060
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716060
Tiivistelmä
Joensuussa sijaitsevalla Valio Oy:n tehtaalla valmistetaan tunnettuja suomalaisia
maitotuotteita. Tällä hetkellä tuotteiden laatua valvotaan viranomaisten asettamilla sekä
yrityksen omilla mittalaitteilla, jotka edellyttävät määräaikaista kalibrointia. Kuitenkin
nykyinen kalibrointimenettely on tehdaspalvelun resursseja kuormittava, ja sen piirissä
on mittauspisteitä, joiden prioriteetti on toisiin verrattuna alhaisempi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ja vertailla juustomaitolinjalla olevien mittalaitteiden
kalibrointien merkitystä lopputuotteen kannalta ja kartoittaa kalibroitavat positiot. Työ
toteutettiin Valiolta saaduilla dokumenteilla, luentomateriaalilla sekä tehdasvierailuilla
suoritettujen haastatteluiden pohjalta.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin luotua FMEA-analyysin pohjalta priorisointi
juustomaitolinjalle sekä yleisesti kevennettyyn kalibrointimenettelyyn mahdollisia
ehdotuksia. Toimintamenettelyä oli haasteellista kohdentaa juustomaitolinjalle sen
elintarvikelainsäädännön määrittämien vaatimusten perusteella.
maitotuotteita. Tällä hetkellä tuotteiden laatua valvotaan viranomaisten asettamilla sekä
yrityksen omilla mittalaitteilla, jotka edellyttävät määräaikaista kalibrointia. Kuitenkin
nykyinen kalibrointimenettely on tehdaspalvelun resursseja kuormittava, ja sen piirissä
on mittauspisteitä, joiden prioriteetti on toisiin verrattuna alhaisempi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ja vertailla juustomaitolinjalla olevien mittalaitteiden
kalibrointien merkitystä lopputuotteen kannalta ja kartoittaa kalibroitavat positiot. Työ
toteutettiin Valiolta saaduilla dokumenteilla, luentomateriaalilla sekä tehdasvierailuilla
suoritettujen haastatteluiden pohjalta.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin luotua FMEA-analyysin pohjalta priorisointi
juustomaitolinjalle sekä yleisesti kevennettyyn kalibrointimenettelyyn mahdollisia
ehdotuksia. Toimintamenettelyä oli haasteellista kohdentaa juustomaitolinjalle sen
elintarvikelainsäädännön määrittämien vaatimusten perusteella.