Hävikin laskenta lounasravintolassa
Lehti, Satu (2022)
Lehti, Satu
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060916931
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060916931
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, miten toimeksiantajan yksikössä syntyy hävikkiä, mistä se muodostuu ja millä keinoin sen syntymistä pystytään vähentämään. Tutkimuksessa selvitettiin, miten yksikön hävikinhallintaa saataisiin pienennettyä. Tavoitteena oli opinnäytetyöstä saatujen tulosten avulla löytää kehitysideoita päivittäiseen työskentelyyn. Tulosten pohjalta yritykselle annettiin kehitysideoita hävikinhallintaan.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan hävikinhallinnasta ja siitä, mistä se koostuu lounasravintolassa. Teoriaosuudessa käydään läpi hävikinmuodostumisen eri syitä sekä sitä, minkälaisia keinoja muodostumisen estämiseksi löytyy.
Teoriaosuudessa käydään myös läpi yrityksen kannattavuuden ja budjetoinnin määritelmiä mistä budjetti yksikössä syntyy ja mitä vuoronjohtamiselta vaaditaan kannattavuudenseurannan näkökulmasta.
Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta. Aineiston keruu toteutettiin määrät laskemalla ja Jamix-varastonseurantatyökalun avulla, jolloin saatiin tarvittavat yksikön tiedot ajantasaisina laskelmiin.
Lopputuloksista pystyttiin tulkitsemaan, että vuoronjohtaminen ja työn suunnitelmallisuus ovat työskentelyn kannalta tärkeitä työvälineitä hävikin hillitsemiseksi.
Opinnäytetyössä ei toimeksiantajan pyynnöstä esitetä tarkkoja lukuja.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan hävikinhallinnasta ja siitä, mistä se koostuu lounasravintolassa. Teoriaosuudessa käydään läpi hävikinmuodostumisen eri syitä sekä sitä, minkälaisia keinoja muodostumisen estämiseksi löytyy.
Teoriaosuudessa käydään myös läpi yrityksen kannattavuuden ja budjetoinnin määritelmiä mistä budjetti yksikössä syntyy ja mitä vuoronjohtamiselta vaaditaan kannattavuudenseurannan näkökulmasta.
Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta. Aineiston keruu toteutettiin määrät laskemalla ja Jamix-varastonseurantatyökalun avulla, jolloin saatiin tarvittavat yksikön tiedot ajantasaisina laskelmiin.
Lopputuloksista pystyttiin tulkitsemaan, että vuoronjohtaminen ja työn suunnitelmallisuus ovat työskentelyn kannalta tärkeitä työvälineitä hävikin hillitsemiseksi.
Opinnäytetyössä ei toimeksiantajan pyynnöstä esitetä tarkkoja lukuja.