Erottautuvuudella menestykseen : lappeenrantalaisen Ravintola Ala-Nesteen joukkueruokailu
Räsänen, Hanna-Riikka (2022)
Räsänen, Hanna-Riikka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060917257
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060917257
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli löytää lappeenrantalaisen Ravintola Ala-Nesteen erottautuvuustekijöitä, joilla ravintola voi mahdollisesti menestyä kilpailussa. Erottautuvuustekijöitä tarkasteltiin ravintolan tuotteiden, palveluiden ja toimintatavan näkökulmasta suhteessa Ravintola Ala-Nesteen merkittävimpiin kilpailijoihin. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi lappeenrantalainen liikenneasemaravintola Ravintola Ala-Neste. Opinnäytetyössä käsiteltiin erottautuvuuden merkitystä yritysten välisessä kilpailussa, ravintola- sekä joukkueurheilun toimintaympäristöä sekä joukkueruokailun kilpailun dynamiikkaa Lappeenrannan keskustassa ja lähialueilla.
Tutkimuksen tavoitteen saavuttamiseksi käytettiin useita tutkimusmenetelmiä. Ensin määriteltiin toimeksiantajayrityksen kilpailuympäristöä sisällönanalyysin, haastattelujen sekä havainnoinnin avulla. Kilpailuympäristön rajaamisen jälkeen määriteltiin toimeksiantajan merkittävimmät kilpailijat, jonka jälkeen kilpailijoiden toimintaa analysointiin verkkolähteiden sisällönanalyysin, haastattelujen sekä havainnoinnin avulla. Tämän jälkeen kilpailuympäristön osa-analyysit koottiin Ravintola Ala-Nesteen SWOT-analyysiin, jonka tuloksia tuettiin vertaiskehittämisen menetelmällä muita suomalaisia joukkueruokailutoimijoita analysoiden.
Tutkimuksen tuloksista selvisi, että Ravintola Ala-Neste voi erottautua merkittävimmistä kilpailijoistaan tulevaisuudessa tarjoamalla monipuolista joukkueruokailupalvelua laajoilla aukioloajoilla asiakkaalle toimittaen. Toimeksiantajan joukkueruokailutoiminnasta löydettiin myös useita mahdollisuuksia, joiden hyödyntäminen voi tuoda ravintolalle menestystä joukkueruokailun saralla. The subject and the aim of the thesis were to find the factors that differentiate the principal restaurant from the other competitors which serve sport team meal services.
The study began with an examination of the operating environment of restaurants and sports teams, followed by an examination of the competitive environment in restaurants. Next, competitors were examined using a competitor analysis, the results of which were taken into account in the SWOT analysis of the client’s restaurant. As a result of the SWOT analysis, the aim was to find the company's strengths as well as differences in relation to other competitors, as well as to find possible weaknesses that would be minimized.
Empirical research, desk research, interview, content analysis and benchmarking were used as the methods of the thesis.
Results of the thesis were that Restaurant Ala-Neste in Lappeenranta has the opportunities to differentiate itself from its competitors in the field of sport team meal services with its current services. In addition, with the development of its operations and services, the restaurant will be more successful in the sport team meal business.
Tutkimuksen tavoitteen saavuttamiseksi käytettiin useita tutkimusmenetelmiä. Ensin määriteltiin toimeksiantajayrityksen kilpailuympäristöä sisällönanalyysin, haastattelujen sekä havainnoinnin avulla. Kilpailuympäristön rajaamisen jälkeen määriteltiin toimeksiantajan merkittävimmät kilpailijat, jonka jälkeen kilpailijoiden toimintaa analysointiin verkkolähteiden sisällönanalyysin, haastattelujen sekä havainnoinnin avulla. Tämän jälkeen kilpailuympäristön osa-analyysit koottiin Ravintola Ala-Nesteen SWOT-analyysiin, jonka tuloksia tuettiin vertaiskehittämisen menetelmällä muita suomalaisia joukkueruokailutoimijoita analysoiden.
Tutkimuksen tuloksista selvisi, että Ravintola Ala-Neste voi erottautua merkittävimmistä kilpailijoistaan tulevaisuudessa tarjoamalla monipuolista joukkueruokailupalvelua laajoilla aukioloajoilla asiakkaalle toimittaen. Toimeksiantajan joukkueruokailutoiminnasta löydettiin myös useita mahdollisuuksia, joiden hyödyntäminen voi tuoda ravintolalle menestystä joukkueruokailun saralla.
The study began with an examination of the operating environment of restaurants and sports teams, followed by an examination of the competitive environment in restaurants. Next, competitors were examined using a competitor analysis, the results of which were taken into account in the SWOT analysis of the client’s restaurant. As a result of the SWOT analysis, the aim was to find the company's strengths as well as differences in relation to other competitors, as well as to find possible weaknesses that would be minimized.
Empirical research, desk research, interview, content analysis and benchmarking were used as the methods of the thesis.
Results of the thesis were that Restaurant Ala-Neste in Lappeenranta has the opportunities to differentiate itself from its competitors in the field of sport team meal services with its current services. In addition, with the development of its operations and services, the restaurant will be more successful in the sport team meal business.