Taskuvarkauksien torjunta ravintoloissa
Vanhamäki, Joel (2014)
Vanhamäki, Joel
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405239717
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405239717
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ravintoloissa tapahtuvia taskuvarkauksia ja selvittää torjuntakeinoja, joita ravintoloitsijat ja järjestyksenvalvojat voivat toteuttaa hankaloittaakseen taskuvarkaiden toimintaa. Tutkimuskysymyksiä olivat taskuvarkaiden toimintamallien selvittäminen sekä miten ravintoloitsijat ja järjestyksenvalvojat voivat torjua taskuvarkauksia ravintolassa. Lisäksi tietoa haettiin ilmiön taustoista. Primaarinen tavoite oli luoda pragmaattinen ohjeistus, joka tarjoaa tietoa sekä ravintoloitsijoille että järjestyksenvalvojille taskuvarkaiden torjunnasta.
Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkielmana. Tiedonhankinnan menetelminä käytettiin haastatteluja, kirjallisuuskatsausta, elektronista tiedonhakua sekä havainnointia. Haastatteluja tehtiin viisi kappaletta. Haastateltavana olivat poliisi, järjestyksenvalvonta-alan edustajia sekä ravintola-alan esimies. Kirjallisuuskatsaus ja elektroninen tiedonhaku tukivat teoreettista tietoperustaa ilmiöstä. Havainnointi suoritettiin eräässä helsinkiläisessä ravintolassa ja havainnoinnin tulokset tukivat muusta tiedonhankinnasta saatuja tuloksia.
Tiedonhankinnan tuloksista tuli ilmi, että taskuvarkaudet Helsingissä painottuvat ydinkeskustan alueelle. Ammattimaiset taskuvarkaat toimivat yleensä ryhmissä, joissa jokaisella on ennalta sovittu rooli. Ammattilaiset tulevat ulkomailta, esimerkiksi Itä-Euroopasta. Erityisen tuottavaa toimintaa heille on maksukortin pin-koodin urkinta ja varastetulla kortilla käteisen nostaminen, mutta myös matkapuhelimien varastaminen on suosittua. Yhteinen ominaisuus taskuvarkaiden suosimille ravintoloille on ruuhkaisuus.
Johtopäätöksenä todetaan henkilökunnan koulutuksen ja toimivan yhteistyön koko henkilökunnan välillä olevan tärkeimmät tekijät ravintolan suorittamassa taskuvarkaiden torjunnassa. Muita tekijöitä ovat taskuvarkaiden profilointi, tiedottaminen asiakkaille ja maksupäätehankinnat. Oikeanlaisella valvontakameroiden sijoittelulla voidaan helpottaa tutkijoiden työtä. Ravintolan suorittamaa rikoksentorjuntaa arvioitaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon yksilön vastuu omaisuudestaan sekä poliisin tehtävä lainvalvontaviranomaisena.
Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkielmana. Tiedonhankinnan menetelminä käytettiin haastatteluja, kirjallisuuskatsausta, elektronista tiedonhakua sekä havainnointia. Haastatteluja tehtiin viisi kappaletta. Haastateltavana olivat poliisi, järjestyksenvalvonta-alan edustajia sekä ravintola-alan esimies. Kirjallisuuskatsaus ja elektroninen tiedonhaku tukivat teoreettista tietoperustaa ilmiöstä. Havainnointi suoritettiin eräässä helsinkiläisessä ravintolassa ja havainnoinnin tulokset tukivat muusta tiedonhankinnasta saatuja tuloksia.
Tiedonhankinnan tuloksista tuli ilmi, että taskuvarkaudet Helsingissä painottuvat ydinkeskustan alueelle. Ammattimaiset taskuvarkaat toimivat yleensä ryhmissä, joissa jokaisella on ennalta sovittu rooli. Ammattilaiset tulevat ulkomailta, esimerkiksi Itä-Euroopasta. Erityisen tuottavaa toimintaa heille on maksukortin pin-koodin urkinta ja varastetulla kortilla käteisen nostaminen, mutta myös matkapuhelimien varastaminen on suosittua. Yhteinen ominaisuus taskuvarkaiden suosimille ravintoloille on ruuhkaisuus.
Johtopäätöksenä todetaan henkilökunnan koulutuksen ja toimivan yhteistyön koko henkilökunnan välillä olevan tärkeimmät tekijät ravintolan suorittamassa taskuvarkaiden torjunnassa. Muita tekijöitä ovat taskuvarkaiden profilointi, tiedottaminen asiakkaille ja maksupäätehankinnat. Oikeanlaisella valvontakameroiden sijoittelulla voidaan helpottaa tutkijoiden työtä. Ravintolan suorittamaa rikoksentorjuntaa arvioitaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon yksilön vastuu omaisuudestaan sekä poliisin tehtävä lainvalvontaviranomaisena.