Conducting an open tendering process - Case: The food services procurement of Laurea University of Applied sciences Otaniemi
Joulio, Petra (2014)
Joulio, Petra
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052710523
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052710523
Tiivistelmä
Julkinen hankinta, joka ylittää kansallisen kynnysarvon tai EU-kynnysarvon, täytyy kilpailuttaa. Kilpailutusprosessi on säännelty ja tarjouspyynnön laatimiselle on vaatimuksia. Prosessi on aikaa vievä ja se vie resursseja hankintayksiköltä. Onkin tärkeätä, että prosessi on toteutettu tehokkaasti ja säännösten mukaisesti.
Tämän opinnäytetyön painopiste on avoimessa kilpailutusmenettelyssä, joka on yleisimmin käytetty kilpailutusprosessi rajoitetun menettelyn ohella. Teoreettinen osuus keskittyy julkisiin hankintoihin yleisesti ja hankintalakiin. Lisäksi opinnäytetyö esittää hankintalainsäädännön kokonaisuudistuksen muutoksia.
Laurea ammattikorkeakoulu on mielletty opinnäytetyön toimeksiantajana. Opinnäytetyön kirjoittaja osallistui Laurean Otaniemen yksikön ruokapalveluiden kilpailuttamiseen. Kilpailuttaminen toteutettiin avoimena menettelynä ja hankinnan arvo ylitti EU kynnysarvon. Valintaperusteena käytettiin kokonaistaloudellista edullisuutta ja hankinta-asiakirjat julkaistiin sähköisesti HILMA-järjestelmässä. Kilpailutusprosessi alkoi syksyllä 2013 ja loppui keväällä 2014.
Opinnäytetyön tulos on avoimen kilpailutusmenettelyn prosessikuvaus. Opinnäytetyössä on käyty läpi avoin menettely ja tarjouspyynnön rakenne käyttämällä casea esimerkkinä. Prosessikuvausta voidaan käyttää ohjeistuksena avoimen menettelyn toteutuksessa.
Tämän opinnäytetyön painopiste on avoimessa kilpailutusmenettelyssä, joka on yleisimmin käytetty kilpailutusprosessi rajoitetun menettelyn ohella. Teoreettinen osuus keskittyy julkisiin hankintoihin yleisesti ja hankintalakiin. Lisäksi opinnäytetyö esittää hankintalainsäädännön kokonaisuudistuksen muutoksia.
Laurea ammattikorkeakoulu on mielletty opinnäytetyön toimeksiantajana. Opinnäytetyön kirjoittaja osallistui Laurean Otaniemen yksikön ruokapalveluiden kilpailuttamiseen. Kilpailuttaminen toteutettiin avoimena menettelynä ja hankinnan arvo ylitti EU kynnysarvon. Valintaperusteena käytettiin kokonaistaloudellista edullisuutta ja hankinta-asiakirjat julkaistiin sähköisesti HILMA-järjestelmässä. Kilpailutusprosessi alkoi syksyllä 2013 ja loppui keväällä 2014.
Opinnäytetyön tulos on avoimen kilpailutusmenettelyn prosessikuvaus. Opinnäytetyössä on käyty läpi avoin menettely ja tarjouspyynnön rakenne käyttämällä casea esimerkkinä. Prosessikuvausta voidaan käyttää ohjeistuksena avoimen menettelyn toteutuksessa.