Lapsen ruoka-ainealtistuksen hoitoprosessi
Malinen, Pia; Laine, Laura; Palviainen, Tiia (2014)
Malinen, Pia
Laine, Laura
Palviainen, Tiia
Lahden ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311629
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311629
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käsitellään lasten ruoka-aineallergioita ja kuvataan ruoka-ainealtistushoitoprosessia. Lapsista noin 10–15 prosenttia kärsii erilaisista ruoka-aineallergioista (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2013). Yleisimpiä ruoka-aineallergioiden aiheuttajia ovat maito, vehnä ja kananmuna. Lapsen allergia vaikuttaa koko perheen arkeen, joten perheen huomiointi hoitoprosessin aikana on tärkeää (Puolakka 2009, 24). Lapsi voi allergian vuoksi olla ärtyisä, kipeä, itkuinen ja väsynyt, jolloin perheen voimavarat voivat olla vähissä (Koskinen 2013). Perhe tarvitsee paljon tukea ja kannustusta, kun arki tuntuu pyörivän allergian ympärillä (Puolakka 2009, 17).
Perhelähtöisyyden näkökulma korostuu opinnäytetyössä. Opinnäytetyön produktina on lasten ruoka-ainealtistuksen hoitoprosessikaavio. Siinä kuvataan hoitoprosessin eri vaiheet ja niissä esiintyvät toimijat. Kaavio on tehty helppolukuiseksi sekä tiiviiksi. Jokaista kaaviota täydentää tekstiosuus, joka avaa kaavion sisältöä laajemmin. Opinnäytetyön raportissa käsitellään myös eri ruoka-aineallergioiden ilmenemismuotoja, oireita, anafylaktista sokkia ja sen hoitoa kotona sekä sairaalassa. Perhehoidon näkökulma korostuu allergiaperheen arkea käsittelevässä tekstiosuudessa.
Opinnäytetyön tavoitteena on hyödyttää sekä toimeksiantajaa, että asiakkaita eli allergiaperhettä. Ruoka-ainealtistuksista toteutetun hoitoprosessikaavion avulla yksikön työntekijät saavat selkeän ja kaikkien luettavissa olevan suunnitelman. Turhat ja päällekkäiset toiminnot karsiutuvat, ja lapsen ja perheen saama hoito on sujuvampaa. Hoitoprosessikaavion avulla perheelle voidaan selkeyttää hoidon kulkua ja lisätä perheen tietoisuutta hoidosta ja sen tavoitteista.
Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimivan lasten päiväosaston henkilökunnan kanssa, jossa ruoka-ainealtistuksia toteutetaan. Työssä on yhdistetty ja sovellettu teoreettista ja käytännön hoitotyöstä saatua tietoa. Opinnäytetyön produktia voidaan käyttää lasten päiväosastolla ruoka-ainealtistuksissa uusien työntekijöiden ja opiskelijoiden perehdyttämisen tukena. Allergiaperhe hyötyy hoidon sujuvuudesta ja lisääntyneen tietoisuuden myötä perheen hoitoon sitoutuminen paranee.
Perhelähtöisyyden näkökulma korostuu opinnäytetyössä. Opinnäytetyön produktina on lasten ruoka-ainealtistuksen hoitoprosessikaavio. Siinä kuvataan hoitoprosessin eri vaiheet ja niissä esiintyvät toimijat. Kaavio on tehty helppolukuiseksi sekä tiiviiksi. Jokaista kaaviota täydentää tekstiosuus, joka avaa kaavion sisältöä laajemmin. Opinnäytetyön raportissa käsitellään myös eri ruoka-aineallergioiden ilmenemismuotoja, oireita, anafylaktista sokkia ja sen hoitoa kotona sekä sairaalassa. Perhehoidon näkökulma korostuu allergiaperheen arkea käsittelevässä tekstiosuudessa.
Opinnäytetyön tavoitteena on hyödyttää sekä toimeksiantajaa, että asiakkaita eli allergiaperhettä. Ruoka-ainealtistuksista toteutetun hoitoprosessikaavion avulla yksikön työntekijät saavat selkeän ja kaikkien luettavissa olevan suunnitelman. Turhat ja päällekkäiset toiminnot karsiutuvat, ja lapsen ja perheen saama hoito on sujuvampaa. Hoitoprosessikaavion avulla perheelle voidaan selkeyttää hoidon kulkua ja lisätä perheen tietoisuutta hoidosta ja sen tavoitteista.
Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimivan lasten päiväosaston henkilökunnan kanssa, jossa ruoka-ainealtistuksia toteutetaan. Työssä on yhdistetty ja sovellettu teoreettista ja käytännön hoitotyöstä saatua tietoa. Opinnäytetyön produktia voidaan käyttää lasten päiväosastolla ruoka-ainealtistuksissa uusien työntekijöiden ja opiskelijoiden perehdyttämisen tukena. Allergiaperhe hyötyy hoidon sujuvuudesta ja lisääntyneen tietoisuuden myötä perheen hoitoon sitoutuminen paranee.