Esimiesten työoikeudellisen osaamistason kehittäminen ravintola-alalla
Kola, Hanna (2022)
Kola, Hanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120827167
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120827167
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on esimiesten työoikeudellisen osaamistason kehittäminen ravintola-alalla. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Food Folk Suomi Oy, joka omistaa Suomen McDonald’s-ravintolat. Tavoitteena oli selvittää, miten toimeksiantajayrityksen esimiesten työoikeudellista osaamista voitaisiin kehittää. Lähtökohtana oli ajatus, että esimiehille voitaisiin tehdä käyttöön Q&A-tyyppinen opas aiheesta. Opinnäytetyön tavoitteeksi muodostui työn edetessä kehittämissuunnitelma, jonka avulla voitaisiin edetä kyseisen oppaan tekemiseen ja käyttöön ottamiseen. McDonald’s-ravintoloiden esimiehet suorittavat yrityksen oman esimiesten koulutusohjelman. Työssä keskitytään vuoroesimiesten osaamisen vahvistamiseen, sillä työntekijät lähestyvät useimmiten heitä kysymyksillään.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee työoikeutta, esimiehen roolia sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta. Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, jossa käytettiin sisällönanalyysia aineiston analysoinnissa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin havainnointia ja sähköpostihaastattelua, joka sisälsi kahdeksan avointa kysymystä. Haastattelujen avulla saatiin tietoa siitä, millaiseksi esimiehet olivat kokeneet perehdytyksensä ja suoriutumisensa työssään sen perusteella. Haastattelujen vastauksista pyrittiin nostamaan esiin ennen kaikkea tutkimusongelmaan liittyviä teemoja. Näiden perusteella huomattiin, että työoikeus- ja työehtosopimusosaaminen koettiin tärkeänä, mutta siitä kaivattaisiin enemmän perehdytystä. Kehittämissuunnitelmassa ehdotetaan, että esimiehille voitaisiin tehdä opas keskeisimmistä näihin liittyvistä asioista. Oppaan kokoaminen sopisi jatkotutkimuksen aiheeksi, samoin kuin perehdytysvaiheen kehittäminen työsuhteeseen liittyvien työoikeus- ja työehtosopimusaiheiden osalta.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee työoikeutta, esimiehen roolia sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa työehtosopimusta. Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, jossa käytettiin sisällönanalyysia aineiston analysoinnissa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin havainnointia ja sähköpostihaastattelua, joka sisälsi kahdeksan avointa kysymystä. Haastattelujen avulla saatiin tietoa siitä, millaiseksi esimiehet olivat kokeneet perehdytyksensä ja suoriutumisensa työssään sen perusteella. Haastattelujen vastauksista pyrittiin nostamaan esiin ennen kaikkea tutkimusongelmaan liittyviä teemoja. Näiden perusteella huomattiin, että työoikeus- ja työehtosopimusosaaminen koettiin tärkeänä, mutta siitä kaivattaisiin enemmän perehdytystä. Kehittämissuunnitelmassa ehdotetaan, että esimiehille voitaisiin tehdä opas keskeisimmistä näihin liittyvistä asioista. Oppaan kokoaminen sopisi jatkotutkimuksen aiheeksi, samoin kuin perehdytysvaiheen kehittäminen työsuhteeseen liittyvien työoikeus- ja työehtosopimusaiheiden osalta.