Käyttäjän osallistaminen ammattikeittiösuunnittelussa : case: Palmia
Jalovaara, Sirpa (2014)
Jalovaara, Sirpa
Lahden ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052710452
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052710452
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tarkastelee käyttäjän osallistamista ammattikeittiöiden suunnitteluprosessissa. Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, kuinka Helsingin kaupungilla ammattikeittiösuunnittelu prosessina etenee ja keitä siihen osallistuu. Tavoitteenani on lisäksi pohtia, kuinka käyttäjä voitaisiin osallistaa suunnitteluun tulevaisuudessa ja mikä määrittää uusien keittiöiden toimintamallin. Käyttäjällä tässä opinnäytetyössä tarkoitan palvelun tuottajaa, joka on Palmian koulu- ja päiväkotipalvelut.
Kiinnostukseni ammattikeittiösuunnitteluun heräsi toimiessani aluepäällikkönä Helsingin kaupungin Palmia liikelaitoksessa koulu- ja päiväkotipalveluiden yksikössä. Aluepäällikön haasteena on alueella erilaisilla toimintatavoilla toimivien ammattikeittiöiden ruokapalveluiden organisointi.
Ammattikeittiö on ruokapalveluja tuottava tila, jossa yhdistyvät toiminnallisuus, tarkoituksenmukaisuus, ergonomisuus ja prosesseihin perustuva ruoanvalmistus. Toiminnallisen ammattikeittiön tulee muuntautua asiakkaan tarpeiden mukaan. Tarkoituksenmukaisessa ammattikeittiössä tilat, laitteet ja varustetaso on suunniteltu toimintotavan ja ruokailijakapasiteetin mukaan. Käyttäjälle tarkoituksenmukainen toiminnallisuus on keskeinen tekijä.
Kehittämishankkeena tietoperustan ja haastattelujen pohjalta syntyi kolmivaiheinen käyttäjän osallistava yhteistyömalli: prosessikaavio käyttäjän osallistamisesta suunnitteluun, yhteinen työpajasuunnittelu ja koulutuskäytännöt sekä käyttökokemuslomake. Uudessa prosessikaaviossa tilojen käyttäjän asiantuntijuus otetaan huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Käyttäjän ja suunnittelijoiden yhteistyötä lisätään yhteisillä koulutustilaisuuksilla ja osallistavilla työpajoilla. Käyttäjän kokoamia palautetietoja suunnittelijat voivat hyödyntää myöhemmin uusissa kohteissa.
Ammattikeittiösuunnittelu on prosessi, jossa yhdistyvät ammattikeittiösuunnittelijan, laitevalmistajien ja ruokapalveluiden ammattilaisten asiantuntijuus. Käyttäjän osallistaminen suunnitteluun antaisi prosessille lisäarvoa keittiön toimintojen koko-naiskuvan ymmärtämiseksi.
Kiinnostukseni ammattikeittiösuunnitteluun heräsi toimiessani aluepäällikkönä Helsingin kaupungin Palmia liikelaitoksessa koulu- ja päiväkotipalveluiden yksikössä. Aluepäällikön haasteena on alueella erilaisilla toimintatavoilla toimivien ammattikeittiöiden ruokapalveluiden organisointi.
Ammattikeittiö on ruokapalveluja tuottava tila, jossa yhdistyvät toiminnallisuus, tarkoituksenmukaisuus, ergonomisuus ja prosesseihin perustuva ruoanvalmistus. Toiminnallisen ammattikeittiön tulee muuntautua asiakkaan tarpeiden mukaan. Tarkoituksenmukaisessa ammattikeittiössä tilat, laitteet ja varustetaso on suunniteltu toimintotavan ja ruokailijakapasiteetin mukaan. Käyttäjälle tarkoituksenmukainen toiminnallisuus on keskeinen tekijä.
Kehittämishankkeena tietoperustan ja haastattelujen pohjalta syntyi kolmivaiheinen käyttäjän osallistava yhteistyömalli: prosessikaavio käyttäjän osallistamisesta suunnitteluun, yhteinen työpajasuunnittelu ja koulutuskäytännöt sekä käyttökokemuslomake. Uudessa prosessikaaviossa tilojen käyttäjän asiantuntijuus otetaan huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Käyttäjän ja suunnittelijoiden yhteistyötä lisätään yhteisillä koulutustilaisuuksilla ja osallistavilla työpajoilla. Käyttäjän kokoamia palautetietoja suunnittelijat voivat hyödyntää myöhemmin uusissa kohteissa.
Ammattikeittiösuunnittelu on prosessi, jossa yhdistyvät ammattikeittiösuunnittelijan, laitevalmistajien ja ruokapalveluiden ammattilaisten asiantuntijuus. Käyttäjän osallistaminen suunnitteluun antaisi prosessille lisäarvoa keittiön toimintojen koko-naiskuvan ymmärtämiseksi.