Ravitsemisohjaus ikääntyneen proteiinin tarpeesta
Kivinen, Tero; Papunen, Milla (2022)
Kivinen, Tero
Papunen, Milla
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022122031184
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022122031184
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on ravitsemusohjaus ikääntyneen proteiinin tarpeesta. Työ on toteutettu työelämän kehittämistyönä, yhteistyössä Lohjan kaupungin ikääntyneiden palvelujen, sekä Hiiden omaishoitajat yhdistyksen kanssa. Kaksiosainen opinnäytetyö koostuu kirjallisesta teoria- ja raporttiosuudesta, sekä suunnitellusta ja tuotetusta työkalusta. Tarkoituksena oli tuottaa ravitsemukseen ja proteiinin tarpeeseen liittyvä työkalu Lohjan kaupungin ikäihmisten hoivapalveluiden hoitajien ja hoidettavien, sekä omaishoitajien käyttöön. Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa ja kehittää ravitsemusohjausta ja sen merkitystä hoitotyössä, koskien proteiinin tarvetta. Opinnäytetyöstä saatujen tulosten ja tuotoksen avulla tilaajan on mahdollista tarjota ravitsemusohjaukseen uusia keinoja. Teoriaosuudessa käsitellään ravitsemukseen liittyvää ohjausta, ravitsemuksen merkitystä, sekä kansallisia ravitsemussuosituksia, joiden pohjalta aloitettiin kehittämistyön osiossa esitetyn työkalun suunnittelu. Teorian painopisteenä on proteiinit, niiden tehtävät elimistössä, proteiinin tarve ikääntyneellä ihmisellä ja proteiinien lähteet.
Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin laadullista tutkimusta. Aineiston kerääminen tapahtui teemahaastattelulla, jota analysoitiin käyttäen teema-analyysiä. Tulosten perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että tietämys ravitsemukseen liittyvissä asioissa on yleisellä tasolla hyvää ja tietoa löytyy runsaasti. Ravitsemusohjaus proteiinin tarpeesta, koettiin puutteelliseksi koska, mitään varsinaista ohjetta tai työkalua ei ollut käytössä.
Asiasanat: ikääntyneet, proteiinit, ravitsemus, ravitsemusohjaus
Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin laadullista tutkimusta. Aineiston kerääminen tapahtui teemahaastattelulla, jota analysoitiin käyttäen teema-analyysiä. Tulosten perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että tietämys ravitsemukseen liittyvissä asioissa on yleisellä tasolla hyvää ja tietoa löytyy runsaasti. Ravitsemusohjaus proteiinin tarpeesta, koettiin puutteelliseksi koska, mitään varsinaista ohjetta tai työkalua ei ollut käytössä.
Asiasanat: ikääntyneet, proteiinit, ravitsemus, ravitsemusohjaus