Työhyvinvoinnin nykytila ravintola-alan yrityksessä
Piiparinen, Jenni (2023)
Piiparinen, Jenni
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301191430
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301191430
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin kohdeyrityksen työntekijöiden työhyvinvoinnin nykytilaa. Tavoitteena oli selvittää, millaisena työntekijät kokevat yrityksen työhyvinvoinnin sekä mitkä asiat vaikuttavat työntekijät kokemaan työhyvinvointiin. Tutkimusmenetelmänä käytettiin määrällistä tutkimusmenetelmää, jota kuitenkin sovellettiin laadullisen tutkimusmenetelmän otetta käyttäen.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin työhyvinvointiin liittyviä tekijöitä sekä työkykyä työhyvinvoinnin perustana. Työhyvinvointia tarkasteltiin työkykytalon näkökulmasta, jossa työkykyyn ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ovat työntekijän terveys, osaaminen, arvot, asenteet ja motivaatio sekä organisaation johtaminen, työyhteisö ja työolot. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös työhyvinvointia ravintola-alan näkökulmasta, ja mitkä ovat alalle tyypillisiä kompastuskiviä.
Tutkimustulokset osoittivat, että työhyvinvoinnin tila yrityksessä on yleisesti ottaen hyvä ja yritysten työntekijöiden työkyky on hyvällä tasolla, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Työntekijöiden työhyvinvointia lisää ylivoimaisesti eniten viihtyisä ja motivoiva työyhteisö. Yrityksen hyvinvointia laskevia tekijöitä ovat muun muassa kiire, henkilöstövaje sekä puutteelliset henkilöstötilat. The objective of the thesis was the employees' experiences of well-being at work in the target company. The goal was to find out how the employees perceive the company's well-being at work and which things affect the employees' work well-being. The research method was quantitative, but it was applied using the approach of the qualitative research method also.
The theory part of the thesis discussed the basics of work well-being, factors related to well-being at work and work ability. Well-being at work was researched from the work ability houses point of view, where the factors affecting work ability and well-being are the employee's health, skills, values, attitudes, and motivation, as well as the management of the organization, the working community and working conditions. The theory part also discussed occupational well-being from the perspective of the restaurant industry, and what are the typical challenges in work well-being in the industry.
The research results showed that the state of employees’ work well-being in the company is mostly good, and the work ability is at a good level. Based on this research the most important factor that increases employees’ well-being is a pleasant and motivating work community and colleagues. Factors that decrease a company's well-being include rush, the lack of workforce, and inadequate facilities for the staff members.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin työhyvinvointiin liittyviä tekijöitä sekä työkykyä työhyvinvoinnin perustana. Työhyvinvointia tarkasteltiin työkykytalon näkökulmasta, jossa työkykyyn ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ovat työntekijän terveys, osaaminen, arvot, asenteet ja motivaatio sekä organisaation johtaminen, työyhteisö ja työolot. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös työhyvinvointia ravintola-alan näkökulmasta, ja mitkä ovat alalle tyypillisiä kompastuskiviä.
Tutkimustulokset osoittivat, että työhyvinvoinnin tila yrityksessä on yleisesti ottaen hyvä ja yritysten työntekijöiden työkyky on hyvällä tasolla, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Työntekijöiden työhyvinvointia lisää ylivoimaisesti eniten viihtyisä ja motivoiva työyhteisö. Yrityksen hyvinvointia laskevia tekijöitä ovat muun muassa kiire, henkilöstövaje sekä puutteelliset henkilöstötilat.
The theory part of the thesis discussed the basics of work well-being, factors related to well-being at work and work ability. Well-being at work was researched from the work ability houses point of view, where the factors affecting work ability and well-being are the employee's health, skills, values, attitudes, and motivation, as well as the management of the organization, the working community and working conditions. The theory part also discussed occupational well-being from the perspective of the restaurant industry, and what are the typical challenges in work well-being in the industry.
The research results showed that the state of employees’ work well-being in the company is mostly good, and the work ability is at a good level. Based on this research the most important factor that increases employees’ well-being is a pleasant and motivating work community and colleagues. Factors that decrease a company's well-being include rush, the lack of workforce, and inadequate facilities for the staff members.
