Ikääntyneiden ravitsemus Euran kotihoidossa hoitajien näkökulmasta
Soini, Marjaana (2023)
Soini, Marjaana
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302162468
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302162468
Tiivistelmä
Ikääntyvien kotona asumista tulee tukea niin pitkään kuin se on toimintakyvyn puolesta turvallista. Ravitsemuksen merkitys korostuu väestön ikääntyessä. Ravitsemustila, ruokailu ja ravinnonsaanti ovat kiinteästi yhteydessä terveydentilaan ja toimintakykyyn. Hyvän ravitsemuksen turvaaminen on tärkeä osa laadukasta hoitotyötä, johon jokaisen tulisi entistä enemmän kiinnittää huomiota.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa tietoa kotihoidon asiakkaiden tämänhetkisestä ravitsemuksen seurannasta ja haasteista hoitajien näkökulmasta sekä siitä, miten asiakkaiden ravitsemusta voitaisiin parantaa. Opinnäytetyön tarkoituksena on myös lisätä hoitajien tietoutta, mitkä toimenpiteet voisivat edistää asiakkaiden hyvän ravitsemustilan saavuttamisessa. Tavoitteena on tuottaa tietoa Euran kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksen seurannasta ja siitä, miten voitaisiin kehittää asiakkaiden ravitsemustilan seurantaa.
Opinnäytetyö tehtiin Euran kotihoidon toimeksiantona. Opinnäytetyön toteuttamiseksi haastateltiin kahdeksaa lähihoitajaa neljästä eri kotihoidon tiimistä. Haastattelut toteutettiin syyskuu-marraskuun 2022 aikana. Haastateltavat olivat kotihoidossa työskenteleviä lähihoitajia.
Opinnäytetyön tulosten perusteella kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilan seurannan oleellisempana keinona kaikki hoitajat kokivat päivittäisen yleisvoinnin seurannan. Asiakkaiden ravitsemustilaa hoitajat pitivät yleisesti hyvänä. Hoitajat toivoivat ravitsemukseen liittyen lisäkoulutusta. Lisäkoulutuksen ansiosta hoitajat tunnistaisivat paremmin ikääntyneiden aliravitsemusriskit ja saisivat ajantasaista tietoa ikääntyneen hyvästä ravitsemuksesta.
Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa tietoa kotihoidon asiakkaiden tämänhetkisestä ravitsemuksen seurannasta ja haasteista hoitajien näkökulmasta sekä siitä, miten asiakkaiden ravitsemusta voitaisiin parantaa. Opinnäytetyön tarkoituksena on myös lisätä hoitajien tietoutta, mitkä toimenpiteet voisivat edistää asiakkaiden hyvän ravitsemustilan saavuttamisessa. Tavoitteena on tuottaa tietoa Euran kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksen seurannasta ja siitä, miten voitaisiin kehittää asiakkaiden ravitsemustilan seurantaa.
Opinnäytetyö tehtiin Euran kotihoidon toimeksiantona. Opinnäytetyön toteuttamiseksi haastateltiin kahdeksaa lähihoitajaa neljästä eri kotihoidon tiimistä. Haastattelut toteutettiin syyskuu-marraskuun 2022 aikana. Haastateltavat olivat kotihoidossa työskenteleviä lähihoitajia.
Opinnäytetyön tulosten perusteella kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilan seurannan oleellisempana keinona kaikki hoitajat kokivat päivittäisen yleisvoinnin seurannan. Asiakkaiden ravitsemustilaa hoitajat pitivät yleisesti hyvänä. Hoitajat toivoivat ravitsemukseen liittyen lisäkoulutusta. Lisäkoulutuksen ansiosta hoitajat tunnistaisivat paremmin ikääntyneiden aliravitsemusriskit ja saisivat ajantasaista tietoa ikääntyneen hyvästä ravitsemuksesta.
Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.