Ikääntyneiden ravitsemussuositukset eri näkökulmista
Sinkkonen, Anna-Mari (2014)
Sinkkonen, Anna-Mari
Saimaan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014061112588
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014061112588
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena ja kohteena oli tarkastella ikääntyneiden ravitsemussuosituksia. Tarkasteltiin, millaisia ravitsemussuosituksia ravitsemusneuvottelulautakunta on laatinut ikääntyneille suosituksia, jotta he saavat ravinnosta kaiken tarvitsemansa sekä asiaa tarkasteltiin Saimaan Tukipalvelut Oy:n työntekijöiden avulla. Kyselylomakkeet tehtiin keittiöhenkilökunnalle, joka päivittäin valmistaa ruokaa ikääntyneille, jotta saatiin selville olivatko he tietoisia, että tällaisia suosituksia on olemassa ja noudatetaanko niitä.
Tämä opinnäytetyö koostui kahdesta osasta: teoriaosuudesta ja empiirisestä osiosta.
Teoriaosuudessa käytiin läpi ikääntyneiden määritelmää, erilaisia palvelukoti mahdollisuuksia, ikääntyneiden kattavaa ravintoa sekä mitä nämä ravitsemus-suositukset ovat teoriassa.
Empiirinen osa muodostui Saimaan Tukipalvelut Oy:n työntekijöiden kanssa tehdystä yhteistyöstä. Heille tehtiin kyselylomake, jossa saatiin selville esimer-kiksi, mitä he tietävät ikääntyneiden ravitsemussuosituksista ja saivatko he koulutusta aiheesta yms. Tutkimus toteutettiin siten, että opinnäytetyön tekijä vei itse henkilökohtaisesti kyselylomakkeet viiteen eri kohteeseen, jossa valmistettiin ruokaa ikääntyneille. Kysely oli täytettävänä näissä toimipisteissä 29.4.2014–9.5.2014. Kaiken kaikkiaan kyselyitä meni jakoon 60 kappaletta, ja saatiin takaisin 24 kappaletta.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurin osa työntekijöistä on tietoisia ikääntyneiden ravitsemussuosituksista ja valmistavat päivittäin ruoat ikääntyneille noudattaen laadittuja ravitsemussuosituksia. Tulosten perusteella kyselyyn osallistuneet jakautuivat tasan puoliksi, kun kysyttiin, tarvitsevatko he lisäkoulutusta ikääntyneiden ravitsemussuositusten tiimoilta. Suurempi osa koki saavansa lisäkoulutusta työpaikkansa kautta, mutta joukossa oli myös niitä, jotka eivät kokeneet saavansa koulutusta.
Tämä opinnäytetyö koostui kahdesta osasta: teoriaosuudesta ja empiirisestä osiosta.
Teoriaosuudessa käytiin läpi ikääntyneiden määritelmää, erilaisia palvelukoti mahdollisuuksia, ikääntyneiden kattavaa ravintoa sekä mitä nämä ravitsemus-suositukset ovat teoriassa.
Empiirinen osa muodostui Saimaan Tukipalvelut Oy:n työntekijöiden kanssa tehdystä yhteistyöstä. Heille tehtiin kyselylomake, jossa saatiin selville esimer-kiksi, mitä he tietävät ikääntyneiden ravitsemussuosituksista ja saivatko he koulutusta aiheesta yms. Tutkimus toteutettiin siten, että opinnäytetyön tekijä vei itse henkilökohtaisesti kyselylomakkeet viiteen eri kohteeseen, jossa valmistettiin ruokaa ikääntyneille. Kysely oli täytettävänä näissä toimipisteissä 29.4.2014–9.5.2014. Kaiken kaikkiaan kyselyitä meni jakoon 60 kappaletta, ja saatiin takaisin 24 kappaletta.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurin osa työntekijöistä on tietoisia ikääntyneiden ravitsemussuosituksista ja valmistavat päivittäin ruoat ikääntyneille noudattaen laadittuja ravitsemussuosituksia. Tulosten perusteella kyselyyn osallistuneet jakautuivat tasan puoliksi, kun kysyttiin, tarvitsevatko he lisäkoulutusta ikääntyneiden ravitsemussuositusten tiimoilta. Suurempi osa koki saavansa lisäkoulutusta työpaikkansa kautta, mutta joukossa oli myös niitä, jotka eivät kokeneet saavansa koulutusta.