Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Vehnän hinnannousun vaikutukset broilertuotannon kannattavuuteen

Suhonen, Arvi (2023)

 
Avaa tiedosto
Suhonen_Arvi.pdf (738.5Kt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Suhonen, Arvi
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304286932
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tarkasteltiin vehnän hinnannousun vaikutusta broilerinviljelyn kannattavuuteen suomalaisen yksittäisen broileritilan näkökulmasta. Tutkimuksessa hyödynnettiin kohdetilan aikaisempien vuosien tilinpäätöstietoja ja tunnuslukuja, jotta pystyttiin analysoimaan viimeaikaisten hinnannousujen vaikutusta kohdetilan kannattavuuteen.

Tutkimus keskittyi vehnän, rehun ja untuvikkojen hankintakustannusten muutoksiin. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten vehnän hinnannousu vaikuttaa tutkittavan broileritilan kannattavuuteen ja antaa näkemystä alan taloudellisista haasteista. Opinnäytetyö toteutettiin tapaustutkimuksena ja siinä käytettiin kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä.

Opinnäytetyön tulokset tuovat esiin, että broilertuotanto on erittäin herkkä suhdannevaihteluille. Vertailuvuoden aikana vehnänhinta oli noussut 43 % ja tällä oli iso merkitys kohdetilan kannattavuuteen. Vastauksena hinnannousulle lihatalot nostivat broilertuottajille lihasta maksettavaa hintaa 20 %, jotta broilertuotanto säilyisi kannattavana. Lihan hinnannoususta huolimatta, kohdetilan liikevoitto pienentyi noin 30 % vehnän hinnannousun seurauksena. Opinnäytetyössä myös vertailun vuoksi tehtiin laskelma, josta käy ilmi, mikä kannattavuus olisi ollut, mikäli lihatalo ei olisi tullut vastaan kustannusten nousussa. Vertailulaskelmasta selvisi, että ilman broilerlihan tuottajahinnan korotusta, kohdetilan kannattavuus olisi jäänyt reilusti tappiolle, mikä olisi vaikeuttanut kohdetilan toiminnan ylläpitämistä.

Kaiken kaikkiaan tämä opinnäytetyö korostaa broilerituotannon taloudellisten tekijöiden ymmärtämisen tärkeyttä ja erityisesti rehukustannusten vaikutusta kannattavuuteen. Tarjoamalla arvokasta tietoa broileritilojen taloudellisista haasteista tämä tutkimus voi auttaa tuottajia, sijoittajia ja muita broilerituotannon sidosryhmiä päätöksenteossa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste