Kahvilan tilasuunnittelu henkilökunnan ergonomia huomioiden
Koivuoja, Sonja (2023)
Koivuoja, Sonja
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037328
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037328
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin kahvilatilaa ja työntekijöiden ergonomiaa työskennellessä artesaanikahvin kanssa. Samalla sivuttiin tilasuunnitelmaa esteettisestä ja toiminnallisesta näkökulmasta. Työssä tutkittiin, minkälaiset tekijät helpottavat baristojen työntekoa ja mitä vaaditaan hyvältä kahvilatiskiltä, jotta saadaan entistäkin toimivampaa palvelua edesauttaen samalla menestyvää liiketoimintaa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda uudenlainen tapa lähestyä ravintolan tilasuunnittelua työntekijöiden toiminta edellä. Samalla haluttiin painottaa hyvän työntekijän ergonomian vaikutusta tuottavaan ravintolaliiketoimintaan yhdessä palvelumuotoilun avuin. Tiedon hankinnassa käytetään omaa kokemusta alalta, sekä haastatteluita, joissa haastateltavana toimi vuosien mittaisen baristataustan artesaanikahvin parissa omaavia henkilöitä.
Opinnäytetyön lopputuotoksena esiteltiin mallinnoksien avuin uusi tilasuunnitelma kahvilatilaan, sekä havainnollistettiin visuaalisin kuvin ongelmakohtia ja niiden ratkaisuja. Työn avulla haluttiin mahdollistaa käyttäjälähtöisempää ravintolatilasuunnittelua etenkin työntekijöiden näkökulmasta. Tämän haluttiin todistaa edesauttavan menestyvää liiketoimintaa, sekä kokemuksellisempaa työympäristöä ja tilakokemusta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda uudenlainen tapa lähestyä ravintolan tilasuunnittelua työntekijöiden toiminta edellä. Samalla haluttiin painottaa hyvän työntekijän ergonomian vaikutusta tuottavaan ravintolaliiketoimintaan yhdessä palvelumuotoilun avuin. Tiedon hankinnassa käytetään omaa kokemusta alalta, sekä haastatteluita, joissa haastateltavana toimi vuosien mittaisen baristataustan artesaanikahvin parissa omaavia henkilöitä.
Opinnäytetyön lopputuotoksena esiteltiin mallinnoksien avuin uusi tilasuunnitelma kahvilatilaan, sekä havainnollistettiin visuaalisin kuvin ongelmakohtia ja niiden ratkaisuja. Työn avulla haluttiin mahdollistaa käyttäjälähtöisempää ravintolatilasuunnittelua etenkin työntekijöiden näkökulmasta. Tämän haluttiin todistaa edesauttavan menestyvää liiketoimintaa, sekä kokemuksellisempaa työympäristöä ja tilakokemusta.