Ravintolakonseptin kehittäminen palvelumuotoilun työkaluja ja tulevaisuusmuotoilua hyödyntäen: case Vegaaniravintola
Sarkkinen, Anne Mari (2023)
Sarkkinen, Anne Mari
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023053016000
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023053016000
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on ravintolakonseptin kehittäminen vegaanista ruokaa tarjoavalle ravintolalle Joensuuhun tulevaisuusmuotoilun näkökulmasta ja palvelumuotoiluprosessin työkaluja hyödyntäen.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kuvataan konseptin kehittäminen ja suunnitteluprosessissa hyödynnetyt palvelumuotoilun työkalut, veganismi, ja vegaanisen ruokavalion suosion kasvu. Käsiteltäviä asioita ovat konseptointi, palvelumuotoiluprosessi ja työkalut, tulevaisuusmuotoilun hyödyntäminen suunnitteluprosessissa sekäveganismin juuret ja ruokavalion suosion syyt nykypäivänä. Työssä perehdytään myös ravintola-alan toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen ja käydään läpi ravintolan perustamiseen liittyviä käsitteitä.
Toiminnallinen osuus opinnäytetyössä koostuu konseptisuunnitelmasta, jossa ensin esitellään yritysidea, käydään läpi liikeideaa ja yrityksen toimintamallia, sekä syvennytään yrityksen brändiin ja arvoihin. Opinnäytetyössä kiinnostuksen kasvua vegaani- ja kasvisruokatarjontaa kohtaan ja suunniteltavan ravintolakonseptin kysynnän selvittämiseksi hyödynnetään verkkokyselyä. Tehty kyselykartoitus ja sen tulokset osoittavat, että vegaaniravintolalle on kysyntää Joensuussa, ja alueelle toivotaan lisää vaihtoehtoja ravintolapalveluille nykyisten lisäksi.
Tämän opinnäytetyön aiheena on ravintolakonseptin kehittäminen vegaanista ruokaa tarjoavalle ravintolalle Joensuuhun tulevaisuusmuotoilun näkökulmasta ja palvelumuotoiluprosessin työkaluja hyödyntäen.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kuvataan konseptin kehittäminen ja suunnitteluprosessissa hyödynnetyt palvelumuotoilun työkalut, veganismi, ja vegaanisen ruokavalion suosion kasvu. Käsiteltäviä asioita ovat konseptointi, palvelumuotoiluprosessi ja työkalut, tulevaisuusmuotoilun hyödyntäminen suunnitteluprosessissa sekäveganismin juuret ja ruokavalion suosion syyt nykypäivänä. Työssä perehdytään myös ravintola-alan toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen ja käydään läpi ravintolan perustamiseen liittyviä käsitteitä.
Toiminnallinen osuus opinnäytetyössä koostuu konseptisuunnitelmasta, jossa ensin esitellään yritysidea, käydään läpi liikeideaa ja yrityksen toimintamallia, sekä syvennytään yrityksen brändiin ja arvoihin. Opinnäytetyössä kiinnostuksen kasvua vegaani- ja kasvisruokatarjontaa kohtaan ja suunniteltavan ravintolakonseptin kysynnän selvittämiseksi hyödynnetään verkkokyselyä. Tehty kyselykartoitus ja sen tulokset osoittavat, että vegaaniravintolalle on kysyntää Joensuussa, ja alueelle toivotaan lisää vaihtoehtoja ravintolapalveluille nykyisten lisäksi.