Tunnesyöminen: materiaali HUS Painonhallintalon digihoitopolulle
Lassila, Kukka; Hakala, Maiju (2023)
Lassila, Kukka
Hakala, Maiju
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060116887
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060116887
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa suomenkielinen materiaali tunnesyömisen kokonaisvaltaisesta hoidosta HUS Painonhallintatalolle. Materiaali julkaistaan Terveyskylän sähköisellä digihoitopolulla, johon Painonhallintatalokin kuuluu. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa työntekijöille lisätyökaluja tunnesyömisen hoidon parissa työskentelyyn sekä kehittää tunnesyömisen hoitoa digihoitopolkumenetelmää käytettäessä ja lisäksi pyrkiä lisäämään potilaiden tietoisuutta ilmiöstä ja sen hoidosta ja näin parantaa hoidon vaikuttavuutta.
Tunnesyöminen on ilmiönä yleistynyt. Ihmiset käyttävät ruokaa keinona selviytyä erilaisista negatiivisista tunteista kuten stressistä, tylsyydestä, vihasta tai surusta. Useimmiten taustalla on hankaluuksia tai haasteita kohdata omia tunteita. Opinnäytetyön kohderyhmänä toimivat työikäiset. Työikäisten keskuudessa terveyserot voivat johtua monista eri syistä kuten työolosuhteista, elintavoista, koulutuksesta, sosioekonomisesta asemasta sekä perimästä.
Opinnäytetyö tehtiin toiminnallisen opinnäytetyön menetelmin ja se sisältää teoreettisen viitekehyksen. Teoreettinen viitekehys on koostettu hyödyntäen tutkittua tietoa ja monipuolisia lähteitä. Valmis materiaali sisältää monipuolisesti tietoa tunnesyömisen kokonaisvaltaisesta hoidosta. Tekstin on tarkoitus olla mielenkiintoista sekä helposti luettavaa.
Materiaali arvioitiin palautelomakkeen avulla. Lomake sisälsi avoimia kysymyksiä materiaalin sisällön vastaavuudesta toimeksiantajan odotuksiin nähden sekä yhteistyön sujuvuudesta. Vastaajana toimi ravitsemusalan asiantuntija sekä kokemusasiantuntijatoiminnan koordinaattori HUS Painonhallintatalolta. Palautteen avulla pyrittiin selvittämään materiaalin hyödyllisyyttä tunnesyömisen hoidon kehittämisessä. Palautteen perusteella materiaali osoittautui vastaamaan tarvetta kehittääkseen tunnesyömisen hoitoa digihoitopolulla. Yhteistyön koettiin sujuneen odotetulla tavalla.
Tunnesyöminen on ilmiönä yleistynyt. Ihmiset käyttävät ruokaa keinona selviytyä erilaisista negatiivisista tunteista kuten stressistä, tylsyydestä, vihasta tai surusta. Useimmiten taustalla on hankaluuksia tai haasteita kohdata omia tunteita. Opinnäytetyön kohderyhmänä toimivat työikäiset. Työikäisten keskuudessa terveyserot voivat johtua monista eri syistä kuten työolosuhteista, elintavoista, koulutuksesta, sosioekonomisesta asemasta sekä perimästä.
Opinnäytetyö tehtiin toiminnallisen opinnäytetyön menetelmin ja se sisältää teoreettisen viitekehyksen. Teoreettinen viitekehys on koostettu hyödyntäen tutkittua tietoa ja monipuolisia lähteitä. Valmis materiaali sisältää monipuolisesti tietoa tunnesyömisen kokonaisvaltaisesta hoidosta. Tekstin on tarkoitus olla mielenkiintoista sekä helposti luettavaa.
Materiaali arvioitiin palautelomakkeen avulla. Lomake sisälsi avoimia kysymyksiä materiaalin sisällön vastaavuudesta toimeksiantajan odotuksiin nähden sekä yhteistyön sujuvuudesta. Vastaajana toimi ravitsemusalan asiantuntija sekä kokemusasiantuntijatoiminnan koordinaattori HUS Painonhallintatalolta. Palautteen avulla pyrittiin selvittämään materiaalin hyödyllisyyttä tunnesyömisen hoidon kehittämisessä. Palautteen perusteella materiaali osoittautui vastaamaan tarvetta kehittääkseen tunnesyömisen hoitoa digihoitopolulla. Yhteistyön koettiin sujuneen odotetulla tavalla.
