Festivaalien anniskelutoiminnan järjestäminen: Red Carpet Festari
Laurila, Anni (2023)
Laurila, Anni
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023062124256
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023062124256
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli koota tietoa, jota tarvitaan anniskelutoiminnan toteuttamiseen festivaaleilla. Opinnäytetyön tarkoitus oli auttaa toiminnan suunnittelijaa niin, että hän voi onnistua. Parhaassa tapauksessa työn avulla toteutetussa anniskelutoiminnassa asiakkaat viihtyvät ja työnteko on mieluisaa ja turvallista. Festivaali voi olla työskentely-ympäristönä haastava ja työn tarkoitus on hyvän suunnittelun avulla pystyä ehkäisemään turhien riskien syntymistä. Festivaalin toimeksiantaja on Red Carpet Festari ja sitä on käytetty esimerkkinä.
Festivaaleilla ja tapahtumilla on suuri taloudellinen vaikutus ympäristöönsä. Ne tuovat alueelle rahaa ja tarjoavat hyviä mahdollisuuksia alueen matkailulle ja yrityksille. Ruoka- ja juomapalvelut ovat festivaaleilla olennaisessa osassa. Niiden toteutuksessa on huomioitava erilaiset viranomaisvaatimukset ja luvat, joita toiminta edellyttää. Anniskelutoiminnassa keskeistä elintarvikehygienian lisäksi on tuntea anniskelulainsäädäntö. Lisäksi tulevaisuudessa kestävään kehitykseen liittyvät asiat ovat yhä tärkeämpiä ja opinnäytetyössä on kerrottu lyhyesti, miten näitä asioita voidaan ottaa huomioon. Jotta työ anniskelupisteellä on sujuvaa, on siellä oltava tarvittavat välineet ja rakenteiden ja kalusteiden tulee olla suunniteltu hyvin. Onnistuneessa anniskelutoiminnassa keskeistä ovat myös oikeanlaiset ja riittävät määrät tuotteita. Jotta anniskelu on mahdollista, tarvitaan työntekijöitä. Heidät täytyy perehdyttää hyvin ja on huolehdittava heidän hyvinvoinnistaan ja turvallisuudestaan. Festivaalin on tunnettava asiakasryhmänsä ja huomioitava heidät festivaalin suunnittelussa.
Anniskelutoiminnasta festivaaleilla ei löytynyt kovin paljon tietoa lähteistä ja siksi tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Työtä varten haastateltiin viittä henkilöä, joilla on jokaisella vahva kokemus festivaaleilla työskentelystä sekä neljällä myös festivaalien anniskelutoiminnan suunnittelusta. Asiantuntijoiden mukaan festivaalin anniskelutoiminnan onnistumiseen vaikuttavat monet asiat ja olosuhteet voivat olla haastavia. Anniskelutoiminta vaatii huolellista suunnittelua, jotta toiminta on sujuvaa, tehokasta, turvallista, ergonomista ja hauskaa. Festivaaleilla on usein paljon uusia työntekijöitä ja heidän perehdytykseensä täytyy panostaa.
Opinnäytetyön tuotos on festivaalien anniskelutoiminnan prosessikaavio, jonka tarkoituksena on toimia runkona anniskelua suunnittelevalle. Opinnäytetyö on laaja ja prosessikaavio kokoaa sekä lähteistä että haastatteluista saatua tietoa. Prosessikaavio ei kerro, miten anniskelu täytyy toteuttaa vaan prosessin vaiheiden ja apukysymysten avulla anniskelun suunnittelija voi huomioida onnistuneen anniskelutoiminnan keskeiset asiat, joista saa lisää tietoa opinnäytetyöstä. Liitteissä on luettelo tarvikkeista ja esimerkkinä anniskelupisteen pohjapiirros.
Opinnäytetyö kokoaa ammattimaisesti keskeisemmät asiat liittyen festivaalien anniskelutoimintaan ja helpottaa etenkin uusien festivaalien ja niiden anniskelutoiminnan suunnittelua. Opinnäytetyöstä voi olla hyötyä myös kokeneille työntekijöille, jotka haluavat kehittää toimintaansa vastuullisemmaksi.
Festivaaleilla ja tapahtumilla on suuri taloudellinen vaikutus ympäristöönsä. Ne tuovat alueelle rahaa ja tarjoavat hyviä mahdollisuuksia alueen matkailulle ja yrityksille. Ruoka- ja juomapalvelut ovat festivaaleilla olennaisessa osassa. Niiden toteutuksessa on huomioitava erilaiset viranomaisvaatimukset ja luvat, joita toiminta edellyttää. Anniskelutoiminnassa keskeistä elintarvikehygienian lisäksi on tuntea anniskelulainsäädäntö. Lisäksi tulevaisuudessa kestävään kehitykseen liittyvät asiat ovat yhä tärkeämpiä ja opinnäytetyössä on kerrottu lyhyesti, miten näitä asioita voidaan ottaa huomioon. Jotta työ anniskelupisteellä on sujuvaa, on siellä oltava tarvittavat välineet ja rakenteiden ja kalusteiden tulee olla suunniteltu hyvin. Onnistuneessa anniskelutoiminnassa keskeistä ovat myös oikeanlaiset ja riittävät määrät tuotteita. Jotta anniskelu on mahdollista, tarvitaan työntekijöitä. Heidät täytyy perehdyttää hyvin ja on huolehdittava heidän hyvinvoinnistaan ja turvallisuudestaan. Festivaalin on tunnettava asiakasryhmänsä ja huomioitava heidät festivaalin suunnittelussa.
Anniskelutoiminnasta festivaaleilla ei löytynyt kovin paljon tietoa lähteistä ja siksi tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Työtä varten haastateltiin viittä henkilöä, joilla on jokaisella vahva kokemus festivaaleilla työskentelystä sekä neljällä myös festivaalien anniskelutoiminnan suunnittelusta. Asiantuntijoiden mukaan festivaalin anniskelutoiminnan onnistumiseen vaikuttavat monet asiat ja olosuhteet voivat olla haastavia. Anniskelutoiminta vaatii huolellista suunnittelua, jotta toiminta on sujuvaa, tehokasta, turvallista, ergonomista ja hauskaa. Festivaaleilla on usein paljon uusia työntekijöitä ja heidän perehdytykseensä täytyy panostaa.
Opinnäytetyön tuotos on festivaalien anniskelutoiminnan prosessikaavio, jonka tarkoituksena on toimia runkona anniskelua suunnittelevalle. Opinnäytetyö on laaja ja prosessikaavio kokoaa sekä lähteistä että haastatteluista saatua tietoa. Prosessikaavio ei kerro, miten anniskelu täytyy toteuttaa vaan prosessin vaiheiden ja apukysymysten avulla anniskelun suunnittelija voi huomioida onnistuneen anniskelutoiminnan keskeiset asiat, joista saa lisää tietoa opinnäytetyöstä. Liitteissä on luettelo tarvikkeista ja esimerkkinä anniskelupisteen pohjapiirros.
Opinnäytetyö kokoaa ammattimaisesti keskeisemmät asiat liittyen festivaalien anniskelutoimintaan ja helpottaa etenkin uusien festivaalien ja niiden anniskelutoiminnan suunnittelua. Opinnäytetyöstä voi olla hyötyä myös kokeneille työntekijöille, jotka haluavat kehittää toimintaansa vastuullisemmaksi.