Ruokahävikin vähentäminen
Saastamoinen, Katja (2023)
Saastamoinen, Katja
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023072824627
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023072824627
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on ensin selvittää nykytilanne Live säätiön omistamassa- ja ylläpitämässä Leppävaaran toimipaikan ravintolassa syntyvästä elintarvikehävikistä ja tutkia hävikin jakautumista eri hävikkityyppeihin; valmistus-, tarjoilu- ja lautastähdehävikkien osalta. Tavoitteena on löytää päivittäiseen toimintaan konkreettisia keinoja ja toimintatapoja, joiden avulla Live säätiön ravintolapalveluissa vähennetään ruokahävikin syntymistä, ilmaston- ja ympäristön kuormittamista ja saavuttaa toiminnoilla taloudellisia säästöjä. Tarkoituksena saada ravintolan henkilökunta ja asiakkaat sitoutumaan hävikin pienentämiseen. Työnantajani Live säätiö sr on toimeksiantajani tässä opinnäytetyössä.
Opinnäytetyön kehittämistehtävänä on kehittää yrityksessä jo käytössä olevia hävikinseurannan toimintatapoja ja -ohjelmia, sekä löytää mahdollisia uusia toimivia ideoita- ja konkreettisia keinoja eri hävikkilaatujen minimoimiseksi. Opinnäytetyössä on käytetty päiväkirjaa reflektiivisenä menetelmänä 10 viikon ajan. Päivittäisten päiväkirjamerkintöjen ja viikkojen päätteeksi kirjoitettujen laajempien viikkoanalyysien pohjalta, sekä yrityksen sisäistä materiaali tutkimalla rakentui tietoperusta opinnäytetyöhön. Teoriatiedon lähteinä on käytetty aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä sähköisiä lähteitä.
Johtopäätöksenä opinnäytetyössä oli, että yrityksessä oli jo melko laajasti erilaisia hävikin seurantaan ja pienentämiseen tähtääviä järjestelmiä ja toimintamalleja käytössä. Ehdotuksena olikin nykyisten järjestelmien käyttöön ottamisen tehostaminen, henkilöstön sitouttamisen vahvistaminen sekä asiakkaiden vastuuttaminen oikealla viestinnällä.
Asiasanat: elintarvikehävikki, hävikin eri tyypit, hävikin hallinta, hävikin mittaaminen, kestävä kehitys, ruokakasvatus
Opinnäytetyön kehittämistehtävänä on kehittää yrityksessä jo käytössä olevia hävikinseurannan toimintatapoja ja -ohjelmia, sekä löytää mahdollisia uusia toimivia ideoita- ja konkreettisia keinoja eri hävikkilaatujen minimoimiseksi. Opinnäytetyössä on käytetty päiväkirjaa reflektiivisenä menetelmänä 10 viikon ajan. Päivittäisten päiväkirjamerkintöjen ja viikkojen päätteeksi kirjoitettujen laajempien viikkoanalyysien pohjalta, sekä yrityksen sisäistä materiaali tutkimalla rakentui tietoperusta opinnäytetyöhön. Teoriatiedon lähteinä on käytetty aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä sähköisiä lähteitä.
Johtopäätöksenä opinnäytetyössä oli, että yrityksessä oli jo melko laajasti erilaisia hävikin seurantaan ja pienentämiseen tähtääviä järjestelmiä ja toimintamalleja käytössä. Ehdotuksena olikin nykyisten järjestelmien käyttöön ottamisen tehostaminen, henkilöstön sitouttamisen vahvistaminen sekä asiakkaiden vastuuttaminen oikealla viestinnällä.
Asiasanat: elintarvikehävikki, hävikin eri tyypit, hävikin hallinta, hävikin mittaaminen, kestävä kehitys, ruokakasvatus