Osaamista ja tekijöitä elintarviketeollisuuteen – elintarvikealan koulutuksen palvelukykyselvitys
Tammilehto, Mika; Vähäsantanen, Katja (2023)
Lataukset:
Tammilehto, Mika
Vähäsantanen, Katja
Hämeen ammattikorkeakoulu
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-784-845-9
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-784-845-9
Tiivistelmä
Elintarvikeala on laaja kokonaisuus, joka kattaa ruuantuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Ruuantuotantoon ja elintarviketeollisuuden toimintaan ja -edellytyksiin vaikuttavat useat pidemmän aikajänteen muutostekijät, erityisesti digitalisaatio ja ilmastonmuutos, työn murros sekä väestönkehitys, mutta myös muu teknologinen kehitys. Ne tulevat vaikuttamaan niin kuluttajakäyttäytymiseen kuin elintarviketeollisuuden ja koko ruokaketjun toimintaan ja toimintaedellytyksiin. Lisäksi ruuantuotanto ja elintarviketeollisuus ovat muiden toimialojen tapaan kohdanneet monia odottamattomia ja äkillisiä muutoksia viime vuosina muun muassa Ukrainan sodan ja koronapandemian myötä. Erityisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan toi mukanaan muutoksia ja epävarmuustekijöitä, jotka vaikuttivat ruuantuotantoon niin globaalisti kuin kansallisesti ja paikallisesti.
Tämän selvitystyön tavoitteena oli tuottaa tietoa suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien kyvystä vastata elintarviketeollisuuden osaamis- ja koulutustarpeisiin sekä tunnistaa koulutuksen kehittämistarpeita. Näiden pohjalta on tehty ehdotuksia koulutuksen kehittämistoimiksi. Elintarvikealaan liittyvän koulutuksen palvelukykyä on tarkasteltu koulutuksen tarjonnan ja vetovoiman, koulutusorganisaatioiden toimintaedellytysten sekä koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden näkökulmasta.
Tämän selvitystyön tavoitteena oli tuottaa tietoa suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien kyvystä vastata elintarviketeollisuuden osaamis- ja koulutustarpeisiin sekä tunnistaa koulutuksen kehittämistarpeita. Näiden pohjalta on tehty ehdotuksia koulutuksen kehittämistoimiksi. Elintarvikealaan liittyvän koulutuksen palvelukykyä on tarkasteltu koulutuksen tarjonnan ja vetovoiman, koulutusorganisaatioiden toimintaedellytysten sekä koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden näkökulmasta.