"Yksi osasyy on ruoan laatu" : 9. -luokkalaisten ajatuksia aamupalasta, koululounaasta ja koulussa tarjottavasta välipalasta
Korsulainen, Sara; Tuomikoski, Jenna (2013)
Korsulainen, Sara
Tuomikoski, Jenna
2013
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091225653
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091225653
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää kokkolalaisen yläkoulun 9. luokkalaisten koulupäivänaikaisia ruokailutottumuksia, joihin sisällytimme aamupalan, koululounaan ja välipalan. Selvitimme syitä miksi aamupala, koululounas tai sen eri osat jäävät oppilailta syömättä ja minkälaisia välipaloja oppilaat syövät koulupäivän aikana. Lisäksi kysyimme nuorilta kehittämisehdotuksia kouluruokailuun ja koulussa tarjottavan välipalaan. Tarkoituksena oli myös selvittää, esiintyykö nuorilla koulupäivän aikana terveysongelmia, jotka saattavat johtua puutteellisesta syömisestä. Tavoitteenamme oli, että tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kouluruokailun kehittämiseen, terveysvalistuksen suuntaamiseen ja nuorten ruokailutottumusten kohentamiseen.
Tutkimus oli määrällinen eli kvantitatiivinen. Tutkimukseen osallistui 78 oppilasta, 45 tyttöä ja 33 poikaa. Aineiston keruu toteutettiin puolistrukturoidulla kyselylomakkeella. Tarkastelimme opinnäytetyön teoriaosuudessa nuorten ravitsemussuosituksia ja eri ravintoaineiden tärkeyttä nuoren kasvuaikana. Lisäksi käsittelimme aamupalan ja koululounaan merkitystä sekä huonojen ruokailutottumusten seurauksia.
Oppilaista hieman yli puolet koki jaksavansa syömällään ruoalla koko koulupäivän. Suurin osa tytöistä ja pojista söi aamiaisen. Aamiaisen väliin jäämisen syyt olivat pääasiassa kiire tai se, ettei ruoka maistu aamuisin. Valtaosa oppilaista söi koululounaan joka päivä. Pojat ruokailevat hieman tyttöjä useammin kouluruokalassa. Koululounaan väliin jättämiseen oli useimmiten syynä, epämieluinen ruoka, ruoan mauttomuus, kotitaloustunnit tai nälänpuute. Suurimmat erot tyttöjen ja poikien ruokailussa olivat salaatin ja veden kulutuksessa. Tutkimustamme edeltävällä viikolla lähes jokaisella tytöillä oli ollut terveysoireita ja pojillakin yli puolella. Aamupalan väliin jättäminen lisäsi selkeästi terveysoireiden esiintyvyyttä. Viidesosa nuorista ajatteli oireiden johtuvan puutteellisesta syömisestä. Oppilaat toivoivat laadukkuutta erityisesti salaatteihin, liharuokiin ja perunoihin. Koulussa tarjottavaa välipalaa pidettiin liian kalliina, ja vain muutama oppilas ilmoitti syövänsä välipalaa säännöllisesti koulussa.
Tutkimus oli määrällinen eli kvantitatiivinen. Tutkimukseen osallistui 78 oppilasta, 45 tyttöä ja 33 poikaa. Aineiston keruu toteutettiin puolistrukturoidulla kyselylomakkeella. Tarkastelimme opinnäytetyön teoriaosuudessa nuorten ravitsemussuosituksia ja eri ravintoaineiden tärkeyttä nuoren kasvuaikana. Lisäksi käsittelimme aamupalan ja koululounaan merkitystä sekä huonojen ruokailutottumusten seurauksia.
Oppilaista hieman yli puolet koki jaksavansa syömällään ruoalla koko koulupäivän. Suurin osa tytöistä ja pojista söi aamiaisen. Aamiaisen väliin jäämisen syyt olivat pääasiassa kiire tai se, ettei ruoka maistu aamuisin. Valtaosa oppilaista söi koululounaan joka päivä. Pojat ruokailevat hieman tyttöjä useammin kouluruokalassa. Koululounaan väliin jättämiseen oli useimmiten syynä, epämieluinen ruoka, ruoan mauttomuus, kotitaloustunnit tai nälänpuute. Suurimmat erot tyttöjen ja poikien ruokailussa olivat salaatin ja veden kulutuksessa. Tutkimustamme edeltävällä viikolla lähes jokaisella tytöillä oli ollut terveysoireita ja pojillakin yli puolella. Aamupalan väliin jättäminen lisäsi selkeästi terveysoireiden esiintyvyyttä. Viidesosa nuorista ajatteli oireiden johtuvan puutteellisesta syömisestä. Oppilaat toivoivat laadukkuutta erityisesti salaatteihin, liharuokiin ja perunoihin. Koulussa tarjottavaa välipalaa pidettiin liian kalliina, ja vain muutama oppilas ilmoitti syövänsä välipalaa säännöllisesti koulussa.