Pikahuumeseulan näytteenotto ja tuloksen tulkitseminen yhteispäivystyksessä: työohje pikahuumeseulan ottamiseen virtsasta
Sinkkonen, Jenni; Karhu, Sara (2023)
Sinkkonen, Jenni
Karhu, Sara
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023092226224
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023092226224
Tiivistelmä
Huumausaineiden käyttö ja siitä johtuvat oheisongelmat ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Huumetestausta käytetään terveydenhuollossa muun muassa diagnostiikan apuna, kun selvitetään oireiden syytä. Perusterveydenhuollon tärkeimpiin tehtäviin kuuluu päihdeongelmien toteaminen. Huumeiden käytön tunnistaminen on tärkeää potilaan asianmukaisen hoidon toteuttamiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa tietoa pikahuumeseulan ottamisesta ja tulkinnasta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa työohje pikahuumeseulan ottamisesta ja tulkinnasta yhteispäivystyksen hoitohenkilökunnalle. Pohjana työohjeelle on luotettava teoriatieto eri päihteistä ja päihteiden käytön tunnistamisesta. Opinnäytetyössä käsitellään Siun sotella käytössä olevan Nal Von Minden Drug-ScreenMulti®11ACA -pikahuumeseulan sisältämiä huumaus- ja lääkeaineita. Työohjeesta tuli nelisivuinen, kattava ohjeistus pikahuumeseulan ottamisesta. Ohjeesta saatiin positiivista palautetta kohderyhmältä prosessin aikana. Työohjetta on mahdollista hyödyntää myös muissa toimipisteissä, joissa tehdään huumeseulontaa kyseisellä testillä. Jatkokehitysideana voisi työn pohjalta tehdä esimerkiksi lyhyen oppaan eri huumausaineiden vaikutuksista.