Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Erään organisaation ravitsemispalveluiden kannattavuuden edistäminen toimintolaskennan avulla

Haverinen, Sirpa (2023)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö (2.095Mt)
Lataukset: 


Haverinen, Sirpa
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023092726440
Tiivistelmä
Tämän toimintatutkimuksena toteutetun opinnäytetyön tavoite oli edistää ydintuotteinaan asumis- ja kuntoutuspalveluita tarjoavan Organisaatio X:n ravitsemispalveluiden kannattavuutta. Tarkoituksena oli kartoittaa organisaation ravitsemispalveluiden kannattavuuden nykytila sekä selvittää ja ottaa käyttöön keinoja lounastoimintojen kannattavuuden edistämiseksi.

Toimintatutkimus eteni sykleittäin, jokaisen syklin sisältäessä oman kehittämiskysymyksensä, edeten suunnittelusta, toteutukseen, havainnointiin ja reflektointiin. Toimintatutkimuksen 1. sykli sisältää kirjallisuuskatsauksen, jonka tarkoitus oli selvittää aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, kuinka aiemman kirjallisuuden mukaan ravitsemispalveluiden kannattavuutta on kehitetty. 2. syklissä kartoitettiin Organisaatio X:n ravitsemispalveluiden kannattavuuden nykytila sisäistä laskentaa kehittämällä ja kehitetiin aikaperusteinen toimintolaskentamalli lounastuotteiden kannattavuuden selvittämiseksi. 3. syklissä järjestettiin ideointituokiot, aivoriihen kirjallisella 6–3–5-sovelluksella, ravitsemispalveluiden henkilökuntaan ja johtoryhmään kuuluvista henkilöistä muodostetuille ryhmille. Ideointituokioiden tarkoitus oli tuottaa mahdollisimman paljon ideoita lounastoimintojen kannattavuuden kehittämiseksi. Ideointituokioiden jälkeen järjestettiin koontikeskustelu, jossa ravitsemispalvelujen henkilökunnalle kerrottiin ideointituokioiden tulokset ja yhdessä keskustelemalla päätettiin toteutettavat toimenpiteet. 4. syklissä yhteiskehittämisen ideoita toteutettiin käytännön toimenpiteinä. Käytäntöön viemisessä hyödynnettiin jatkuvan parantamisen PDSA-menetelmää.

Toimintatutkimuksen tuotoksia ovat ravitsemispalvelujen sisäisen laskennan tuloslaskelma ja toimintolaskentamalli yksittäisten lounastuotteiden kannattavuuden selvittämiseksi. Laskentamallien avulla saadaan ajantasaista tietoa päätöksenteon tueksi. Yhteiskehittämisen ideoilla ei saatu suoraan kehitettyä ravitsemispalvelujen kannattavuutta. Laskentamallien avulla tehtyjen laskelmien ja toteutettujen ideoiden välityksellä saatiin tietoa, jonka avulla ravitsemispalveluissa saatiin selville kannattavimmat asiakkaat ja tuotteet. Organisaatiossa voidaan pohtia sisäisen hinnoittelun tarkistamista, jotta asumis- ja kuntoutuspalveluasiakkaiden ravitsemispalvelujen hinnat kattavat aiheuttamansa kustannukset. Lisäksi laskennan tulokset antavat tietoa, jonka pohjalta voidaan organisaatiossa tehdä päätöksiä, millaiseen toimintaan resursseja käytetään. Jatkossa Organisaatio X:ssä olisi luontevaa jatkaa sisäisen laskennan ja toimintolaskennan kehittämistä organisaation muissa palveluyksiköissä. Tämän toimintatutkimuksena tehdyn opinnäytetyön ansiosta organisaation osaaminen laskennan toteuttamiseen on kehittynyt
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste