Muistisairaan asiakkaan laadukas ravitsemus kotihoidossa
Halonen, Kirsi; Lehtinen, Kirsi (2023)
Halonen, Kirsi
Lehtinen, Kirsi
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112832454
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112832454
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata muistisairaan asiakkaan laadukasta ravitsemusta kotihoidossa. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä kotihoidon hoitohenkilökunnan tietoutta muistisairaan asiakkaan ravitsemuksen hoidosta sekä kertoa oikeanlaisen ravitsemuksen tärkeydestä. Opinnäytetyön tutkimuskysymyksenä ovat; Mitä ovat yleisimmät ruokailuun ja ravitsemukseen liittyvät haasteet muistisairaiden vanhusten kotihoidossa? Miten sairaanhoitaja voi tukea kotihoidossa muistisairaan asiakkaan laadukasta ravinnonsaantia? Tätä opinnäytetyötä voidaan käyttää esimerkiksi perehdytettäessä sairaanhoitajaa kotihoidon työtehtäviin, työtä voidaan käyttää myös osana osastotuntia.
Tästä opinnäytetyöstä saadut tulokset osoittavat, että iäkkäiden muistisairauden asiakkaiden ravitsemushoidon toteuttaminen on kotihoidossa haasteellista sekä siihen liittyy erilaisia haasteita. Haasteita ovat riittävä sekä sopiva energian ja proteiinin saanti, haasteena on myös vajaa sekä aliravitsemus. Kotihoidon hoitajien koulutus sekä tietämys ravinnosta sekä ravitsemushoidon tärkeydestä osoittaa sen, että kotihoidon laatuun ja kotihoidossa tapahtuvaan ravitsemushoitoon tulee panostaa. Kotihoidon hoitotyössä keskeisin asia on asiakkaiden tarpeista lähtevä ravitsemuksen toteuttaminen. Kotihoidossa tapahtuva laadukas ravitsemus toteutuu riittävän hyvän sairaanhoitajan tietämyksen ja koulutuksen sekä ravinnon ja ravitsemushoidon myötä. Suositusten mukainen ruoka sekä iäkkään muistisairaan asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden.
Tästä opinnäytetyöstä saadut tulokset osoittavat, että iäkkäiden muistisairauden asiakkaiden ravitsemushoidon toteuttaminen on kotihoidossa haasteellista sekä siihen liittyy erilaisia haasteita. Haasteita ovat riittävä sekä sopiva energian ja proteiinin saanti, haasteena on myös vajaa sekä aliravitsemus. Kotihoidon hoitajien koulutus sekä tietämys ravinnosta sekä ravitsemushoidon tärkeydestä osoittaa sen, että kotihoidon laatuun ja kotihoidossa tapahtuvaan ravitsemushoitoon tulee panostaa. Kotihoidon hoitotyössä keskeisin asia on asiakkaiden tarpeista lähtevä ravitsemuksen toteuttaminen. Kotihoidossa tapahtuva laadukas ravitsemus toteutuu riittävän hyvän sairaanhoitajan tietämyksen ja koulutuksen sekä ravinnon ja ravitsemushoidon myötä. Suositusten mukainen ruoka sekä iäkkään muistisairaan asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden.