Esimerkkiruokavalio lihavuusleikatulle vuosi lihavuusleikkauksen jälkeen
Poutiainen, Jasmin; Halminen, Janica (2023)
Poutiainen, Jasmin
Halminen, Janica
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120835476
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120835476
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa HUS:n Painonhallintatalolle materiaalia ruokavaliosta vuosi lihavuusleikkauksen jälkeen aiemmin lihavuusleikatulle ja lihavuusleikkaukseen meneville asiakkaille. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä aiemmin lihavuusleikattujen ja lihavuusleikkaukseen menevien asiakkaiden tietoa oikeanlaisesta ruokavaliosta vuosi lihavuusleikkauksen jälkeen ruokavaliomallin avulla, sekä tuottaa selkeä ja helposti ymmärrettävä kirjallinen tiivistelmä esimerkkiruokavaliosta yhdelle päivälle.
Opinnäytetyö sisältää raportin ja ruokavaliomallin. Teoreettinen tausta antaa tietoa lihavuudesta, lihavuusleikkauksista sekä lihavuusleikkauksen jälkeisestä oikeanlaisesta ruokavaliosta. Tiedonhakua tehtiin lähdekriittisesti käyttämällä erilaisia suomalaisia ja kansainvälisiä hoitoalan tieteellisiä tutkimuksia, luotettavia tietokantoja, kansallisia ravitsemussuosituksia, oppikirjoja sekä konsultoimalla ravitsemusterapeuttia. Teoriatietoon perustuen tehtiin A4-kokoinen vuorokauden esimerkkiruokavaliomalli, joka sisältää myös tiivistetysti tietoa huomioon otettavista asioista ruokailuun liittyen. Ruokavaliomallia hyödynnetään HUS:n Painonhallintatalon verkkosivuilla sijaitsevan lihavuusleikkausvalmennus-digihoitopolun asiakkaille.
Ruokavaliomallista kerättiin palautetta HUS:n ammattiedustajalta sekä potilasedustajalta. Tuotoksen arviointiin käytettiin Google Forms -kyselylomaketta ja siitä saatu palaute oli positiivista. Tuotos koettiin informatiiviseksi, selkeäksi ja hyödylliseksi. Ruokavaliomallin koettiin myös antavan uusia ideoita ruokailuun ja sopivan kohderyhmän tarpeisiin. Arvioinnissa saatiin myös kehittämisehdotuksia koskien tuotoksen visuaalista ilmettä ja tiettyjen määritelmien laajennusta tai rajaamista ruokavalion jälkeisessä tiivistelmäosuudessa. Arvioinnin pohjalta tehtiin toivottuja muutoksia tiivistelmään.
Opinnäytetyö sisältää raportin ja ruokavaliomallin. Teoreettinen tausta antaa tietoa lihavuudesta, lihavuusleikkauksista sekä lihavuusleikkauksen jälkeisestä oikeanlaisesta ruokavaliosta. Tiedonhakua tehtiin lähdekriittisesti käyttämällä erilaisia suomalaisia ja kansainvälisiä hoitoalan tieteellisiä tutkimuksia, luotettavia tietokantoja, kansallisia ravitsemussuosituksia, oppikirjoja sekä konsultoimalla ravitsemusterapeuttia. Teoriatietoon perustuen tehtiin A4-kokoinen vuorokauden esimerkkiruokavaliomalli, joka sisältää myös tiivistetysti tietoa huomioon otettavista asioista ruokailuun liittyen. Ruokavaliomallia hyödynnetään HUS:n Painonhallintatalon verkkosivuilla sijaitsevan lihavuusleikkausvalmennus-digihoitopolun asiakkaille.
Ruokavaliomallista kerättiin palautetta HUS:n ammattiedustajalta sekä potilasedustajalta. Tuotoksen arviointiin käytettiin Google Forms -kyselylomaketta ja siitä saatu palaute oli positiivista. Tuotos koettiin informatiiviseksi, selkeäksi ja hyödylliseksi. Ruokavaliomallin koettiin myös antavan uusia ideoita ruokailuun ja sopivan kohderyhmän tarpeisiin. Arvioinnissa saatiin myös kehittämisehdotuksia koskien tuotoksen visuaalista ilmettä ja tiettyjen määritelmien laajennusta tai rajaamista ruokavalion jälkeisessä tiivistelmäosuudessa. Arvioinnin pohjalta tehtiin toivottuja muutoksia tiivistelmään.