Lasten ruoka-aineallergiat : opas vanhemmille
Kallioranta, Ruusa; Gharrad, Eeva (2023)
Kallioranta, Ruusa
Gharrad, Eeva
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121136219
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121136219
Tiivistelmä
Alle kouluikäisten lasten ruoka-allergia on yleinen pitkäaikaissairaus ja neuvolalla on tärkeä osa allergian toteamisessa sekä vanhempien ohjaamisessa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää selkeä ja kattava opas ruoka-aineallergisen lapsen hoitopolusta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Oppaan tavoitteena oli tukea hoitopolun yhdenmukaisia käytänteitä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Opas tulee Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen neuvoloihin jaettavaksi ruoka-aineallergisten lasten vanhemmille. Oppaan tavoitteena oli lisätä vanhempien tietoisuutta ruoka-aineallergisten lasten hoitopolusta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja erilaisista vertaistukiryhmistä ja tukimahdollisuuksista. Opas voi myös toimia Keski-Uudenmaan neuvoloiden työntekijöiden suullisen ohjauksen tukimateriaalina. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä työelämäkumppanin sekä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.
Opinnäytetyön kehittämismenetelminä on käytetty ajankohtaisia, tutkittuun ja näyttöön perustuvia lähteitä. Toimeksiantajalta pyydettiin kommentointia oppaaseen tehdyistä muutoksista läpi opinnäytetyöprosessin ja oppaan arviointia varten laadittiin palautekysely, jonka avulla pystyttiin varmentamaan sen vastaavan toimeksiantajan toiveita. Palautteen mukaan opas oli selkeä ja sisälsi keskeiset asiat ruoka-aineallergisen lapsen ohjauksen näkökulmasta. Lapsille yleisimmin ruoka-aineallergiaa aiheuttavia ruoka-aineita ovat kananmuna, maito ja vilja. Suurin osa lasten allergioista väistyy kouluikään mennessä. Keskeisten ruoka-aineiden puuttuessa lapsen ruokavaliosta on tärkeää tukea lapsen ruokavalion normalisoimista sekä etsiä korvaavia ruoka-aineita puuttuvien tilalle. Jatkokehittämisideana olisi selvittää ovatko vanhemmat hyötyneet ruoka-aineallergisen lapsen vanhemmat oppaasta ja onko opas lisännyt heidän tietoisuuttansa allergioiden hoidosta, erilaisista vertaistukiryhmistä ja tukimahdollisuuksista ja millaisia kokemuksia neuvolan terveydenhoitajilla on oppaan toimimisesta tukimateriaalina. Oppaan voisi kääntää myös eri kielille, joka lisäisi arvokkaan tiedon siirtymistä neuvolan monikulttuurisille asiakkaille.
Opinnäytetyön kehittämismenetelminä on käytetty ajankohtaisia, tutkittuun ja näyttöön perustuvia lähteitä. Toimeksiantajalta pyydettiin kommentointia oppaaseen tehdyistä muutoksista läpi opinnäytetyöprosessin ja oppaan arviointia varten laadittiin palautekysely, jonka avulla pystyttiin varmentamaan sen vastaavan toimeksiantajan toiveita. Palautteen mukaan opas oli selkeä ja sisälsi keskeiset asiat ruoka-aineallergisen lapsen ohjauksen näkökulmasta. Lapsille yleisimmin ruoka-aineallergiaa aiheuttavia ruoka-aineita ovat kananmuna, maito ja vilja. Suurin osa lasten allergioista väistyy kouluikään mennessä. Keskeisten ruoka-aineiden puuttuessa lapsen ruokavaliosta on tärkeää tukea lapsen ruokavalion normalisoimista sekä etsiä korvaavia ruoka-aineita puuttuvien tilalle. Jatkokehittämisideana olisi selvittää ovatko vanhemmat hyötyneet ruoka-aineallergisen lapsen vanhemmat oppaasta ja onko opas lisännyt heidän tietoisuuttansa allergioiden hoidosta, erilaisista vertaistukiryhmistä ja tukimahdollisuuksista ja millaisia kokemuksia neuvolan terveydenhoitajilla on oppaan toimimisesta tukimateriaalina. Oppaan voisi kääntää myös eri kielille, joka lisäisi arvokkaan tiedon siirtymistä neuvolan monikulttuurisille asiakkaille.