Sisäiset ja ulkoiset motivaatiotekijät hävikin vähentämisessä : case: ravintola Hohka
Köykkä, Maiju (2023)
Köykkä, Maiju
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121337027
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121337027
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää keittiöhenkilökunnan motivaatiotekijöitä lounasaikaan syntyvän ruokahävikin vähentämisessä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa kehitysehdotuksia toimeksiantajalle keittiöhenkilökunnan motivaation parantamiseksi. Toimeksiantajana tälle opinnäytetyölle toimi ISS palvelut konserniin kuuluva henkilöstöravintola Hohka.
Tutkimuskysymyksenä oli selvittää, miten keittiöhenkilökunnan saisi motivoitumaan enemmän lounaasta syntyvän ruokahävikin vähentämisessä ja voisiko palkitseminen edistää tätä motivaatiota. Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin motivaatio- ja palkitsemisteorioita, saadakseen syvemmän ymmärryksen työmotivaatioon vaikuttavista sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä. Tavoitteena oli tunnistaa ne tekijät, jotka voivat lisätä keittiöhenkilökunnan motivaatiota ruokahävikin vähentämisessä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista menetelmää, ja aineisto kerättiin keittiöhenkilökunnalta teemahaastatteluin. Teemahaastattelun yhteydessä käytettiin teemalistaa, jonka eri teemat pohjautuivat opinnäytetyön tietoperustaan. Haastattelumateriaalista tehtiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi, jonka pohjalta muodostettiin tutkimustulokset.
Keskeisimmät tulokset osoittivat, että keittiöhenkilökunnan motivaatioon vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät, erityisesti viestinnän parantaminen, koulutus ja kehittyminen sekä palkitseminen. Keittiöhenkilökunta korostivat tiimityön ja toimivan työympäristön merkitystä. Tulokset osoittivat, että vaikka palkitseminen koettiin hyvänä motivaation lisääjänä, sen yksinomainen käyttö ei ole riittävä. Viestinnän selkeyden ja avoimuuden koettiin olevan avainasemassa motivaation lisäämisessä. Koulutuksen ja kehittymisen tarve nähtiin vahvana motivaattorina, samoin palkitseminen eri muodoissaan. Kehitysehdotuksina esitettiin näiden tekijöiden kokonaisvaltaisen lähestymistavan merkitystä motivaation lisäämiseksi hävikin vähentämisessä. Opinnäytetyön tulokset antavat arvokasta tietoa ISS:lle ja voivat toimia apuna jatkotoimenpiteille keittiöhenkilökunnan motivoinnissa.
Tutkimuskysymyksenä oli selvittää, miten keittiöhenkilökunnan saisi motivoitumaan enemmän lounaasta syntyvän ruokahävikin vähentämisessä ja voisiko palkitseminen edistää tätä motivaatiota. Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin motivaatio- ja palkitsemisteorioita, saadakseen syvemmän ymmärryksen työmotivaatioon vaikuttavista sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä. Tavoitteena oli tunnistaa ne tekijät, jotka voivat lisätä keittiöhenkilökunnan motivaatiota ruokahävikin vähentämisessä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista menetelmää, ja aineisto kerättiin keittiöhenkilökunnalta teemahaastatteluin. Teemahaastattelun yhteydessä käytettiin teemalistaa, jonka eri teemat pohjautuivat opinnäytetyön tietoperustaan. Haastattelumateriaalista tehtiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi, jonka pohjalta muodostettiin tutkimustulokset.
Keskeisimmät tulokset osoittivat, että keittiöhenkilökunnan motivaatioon vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät, erityisesti viestinnän parantaminen, koulutus ja kehittyminen sekä palkitseminen. Keittiöhenkilökunta korostivat tiimityön ja toimivan työympäristön merkitystä. Tulokset osoittivat, että vaikka palkitseminen koettiin hyvänä motivaation lisääjänä, sen yksinomainen käyttö ei ole riittävä. Viestinnän selkeyden ja avoimuuden koettiin olevan avainasemassa motivaation lisäämisessä. Koulutuksen ja kehittymisen tarve nähtiin vahvana motivaattorina, samoin palkitseminen eri muodoissaan. Kehitysehdotuksina esitettiin näiden tekijöiden kokonaisvaltaisen lähestymistavan merkitystä motivaation lisäämiseksi hävikin vähentämisessä. Opinnäytetyön tulokset antavat arvokasta tietoa ISS:lle ja voivat toimia apuna jatkotoimenpiteille keittiöhenkilökunnan motivoinnissa.