Ruoka-aineallergikon asiakaskokemuksen muodostuminen ravintolassa
Purhonen, Anna (2023)
Purhonen, Anna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122839183
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122839183
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee ruoka-aineallergioista kärsivien henkilöiden asiakaskokemuksen muodostumista Suomessa sijaitsevissa ravintoloissa. Opinnäytetyön tarkoitus on lisätä tietoa ruoka-aineallergioista ja tuoda allergikkojen omia kokemuksia esiin. Opinnäytetyön aiheeksi valikoitui ruoka-aineallergiat, sillä aihe oli kiinnostava ja ajankohtainen. Aiheesta ei löytynyt paljoa aiempaa tutkimustietoa asiakaskokemuksen näkökulmasta.
Opinnäytetyössä toteutettiin laadullinen tutkimus teemahaastatteluna. Tutkimuksen haastatteluosuudessa haastateltiin vakavasti ruoka-aineallergisia henkilöitä. Tarkoituksena oli selvittää, millaista palvelua he ravintoloissa saavat, ja liittyykö ravintoloissa ruokailuun riskejä. Tutkimusta oli tukemassa opinnäytetyön teoriaosuus, jossa käsiteltiin allergiaa ja asiakaskokemuksen muodostumista.
Tutkimuksen tulokset esittivät, että ravintoloilla on vielä paljon parannettavaa toimiessaan ruoka-aineallergisten asiakkaiden kanssa. Haastatteluissa nousi esille varsinkin ristikontaminaation vaara, ja osittain puutteelliset allergeenimerkinnät ravintolaympäristössä.
Opinnäytetyössä toteutettiin laadullinen tutkimus teemahaastatteluna. Tutkimuksen haastatteluosuudessa haastateltiin vakavasti ruoka-aineallergisia henkilöitä. Tarkoituksena oli selvittää, millaista palvelua he ravintoloissa saavat, ja liittyykö ravintoloissa ruokailuun riskejä. Tutkimusta oli tukemassa opinnäytetyön teoriaosuus, jossa käsiteltiin allergiaa ja asiakaskokemuksen muodostumista.
Tutkimuksen tulokset esittivät, että ravintoloilla on vielä paljon parannettavaa toimiessaan ruoka-aineallergisten asiakkaiden kanssa. Haastatteluissa nousi esille varsinkin ristikontaminaation vaara, ja osittain puutteelliset allergeenimerkinnät ravintolaympäristössä.