Aistilähtöinen ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa : toiminnallinen opinnäytetyö itäsuomalaisessa päiväkodissa
Jämsen, Assi; Kinnunen, Jutta; Vänttinen, Pauliina (2024)
Jämsen, Assi
Kinnunen, Jutta
Vänttinen, Pauliina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401221678
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401221678
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli aistilähtöinen ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa toimintatuokio aistilähtöisestä ruokakasvatuksesta alle kolmevuotiaiden ryhmään. Toimintatuokiota varten oli tarkoitus valmistaa juliste, joka jää ryhmän käyttöön. Toimintatuokion tavoitteena oli ruokailon lisääminen ja julisteen tavoitteena oli varhaiskasvattajien aistilähtöisen ruokakasvatuksen lisääminen. Toiminnallinen opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä itäsuomalaisen päiväkodin kanssa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan yleisesti varhaiskasvatuksesta, pedagogiikasta sekä ruokakasvatuksesta. Tämän lisäksi perehdytään tarkemmin alle kolmevuotiaaseen ruokailijana ja pienen lapsen aistien kehitykseen. Opinnäytetyön toiminnallisena osuutena toteutettiin toimintatuokio alle kolmevuotiaiden varhaiskasvatusryhmässä ja tuotettiin juliste toiminnan tueksi. Palautetta toimintatuokiosta kerättiin lapsilta palautekorttien avulla sekä ryhmän varhaiskasvattajilta kyselylomakkeen avulla.
Sekä toimintatuokio että juliste olivat onnistuneita ja saamamme palaute oli positiivista. Lapset kokivat aistilähtöisen ruokakasvatustuokion mieleisenä ja varhaiskasvattajien mielestä toimintatuokio sekä juliste olivat hyödyllisiä. Varhaiskasvatusryhmä aikoo jatkaa aistilähtöistä ruokakasvatusta ja julisteen hyödyntämistä tulevaisuudessa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan yleisesti varhaiskasvatuksesta, pedagogiikasta sekä ruokakasvatuksesta. Tämän lisäksi perehdytään tarkemmin alle kolmevuotiaaseen ruokailijana ja pienen lapsen aistien kehitykseen. Opinnäytetyön toiminnallisena osuutena toteutettiin toimintatuokio alle kolmevuotiaiden varhaiskasvatusryhmässä ja tuotettiin juliste toiminnan tueksi. Palautetta toimintatuokiosta kerättiin lapsilta palautekorttien avulla sekä ryhmän varhaiskasvattajilta kyselylomakkeen avulla.
Sekä toimintatuokio että juliste olivat onnistuneita ja saamamme palaute oli positiivista. Lapset kokivat aistilähtöisen ruokakasvatustuokion mieleisenä ja varhaiskasvattajien mielestä toimintatuokio sekä juliste olivat hyödyllisiä. Varhaiskasvatusryhmä aikoo jatkaa aistilähtöistä ruokakasvatusta ja julisteen hyödyntämistä tulevaisuudessa.