Keliaakikon kokemus ruokavalio-ohjauksen ja vertaistuen merkityksestä
Aaltonen, Eija; Sarkkinen, Arja (2014)
Aaltonen, Eija
Sarkkinen, Arja
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112616838
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112616838
Tiivistelmä
Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto. Tällä hetkellä ruokavalio-ohjaukseen pääsee Etelä-Kymen keliakiayhdistyksen toiminta-alueella vain osa uusista keliaakikoista. Tämän laadullisen opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää millainen merkitys ruokavalio-ohjauksella tai sen puuttumisella on uudelle keliaakikolle hänen sopeutumisessaan ja sitoutumisessaan uuteen ruokavalioon. Tutkimuksen tavoitteena oli lisäksi kartoittaa miten Etelä-Kymen keliakiayhdistys voisi toiminnallaan tukea uusia keliaakikoita paremmin.
Tutkimuksen aineisto kerättiin pääasiallisesti teemahaastattelujen kautta elo–syyskuun 2014 aikana. Kuuden haastattelun lisäksi suoritettiin sähköpostikysely laajemmalle joukolle varmentamaan ruokavalio-ohjaukseen pääsyn tilannetta alueella. Tutkimukseen osallistujat rajattiin Etelä-Kymen keliakiayhdistykseen vuosien 2012–2014 aikana liittyneisiin aikuisjäseniin. Haastateltavista puolet oli ja puolet ei ollut saanut ruokavalio-ohjausta. Haastattelut suoritettiin yksilöhaastatteluina teemoittain ja litteroitu aineisto analysoitiin tutkimuskysymyksittäin.
Tutkimustuloksena todettiin jäsenistön kokevan ruokavalio-ohjauksen ja vertaistuen merkittäviksi tekijöiksi uuden keliaakikon sopeutumisessa arkeen. Terveydenhuoltohenkilöstön keliakiatietämystä tulisi lisätä esimerkiksi ensitietopäivien kautta, erityisesti koska ravitsemusterapeutin ohjaukseen pääsy on rajallista. Toimintaehdotuksena keliakiayhdistykselle on henkilökohtainen yhteydenotto uuden jäsenen liityttyä yhdistykseen sekä vertaistoiminnan parempi tiedottaminen. Lisäksi ehdotetaan keliaakikon lähipiirin keliakiatietämyksen lisäämistä esimerkiksi yhteisen leivonta- tai ruoanlaittokurssin avulla.
Tutkimuksen aineisto kerättiin pääasiallisesti teemahaastattelujen kautta elo–syyskuun 2014 aikana. Kuuden haastattelun lisäksi suoritettiin sähköpostikysely laajemmalle joukolle varmentamaan ruokavalio-ohjaukseen pääsyn tilannetta alueella. Tutkimukseen osallistujat rajattiin Etelä-Kymen keliakiayhdistykseen vuosien 2012–2014 aikana liittyneisiin aikuisjäseniin. Haastateltavista puolet oli ja puolet ei ollut saanut ruokavalio-ohjausta. Haastattelut suoritettiin yksilöhaastatteluina teemoittain ja litteroitu aineisto analysoitiin tutkimuskysymyksittäin.
Tutkimustuloksena todettiin jäsenistön kokevan ruokavalio-ohjauksen ja vertaistuen merkittäviksi tekijöiksi uuden keliaakikon sopeutumisessa arkeen. Terveydenhuoltohenkilöstön keliakiatietämystä tulisi lisätä esimerkiksi ensitietopäivien kautta, erityisesti koska ravitsemusterapeutin ohjaukseen pääsy on rajallista. Toimintaehdotuksena keliakiayhdistykselle on henkilökohtainen yhteydenotto uuden jäsenen liityttyä yhdistykseen sekä vertaistoiminnan parempi tiedottaminen. Lisäksi ehdotetaan keliaakikon lähipiirin keliakiatietämyksen lisäämistä esimerkiksi yhteisen leivonta- tai ruoanlaittokurssin avulla.