Työhyvinvoinnin kehittäminen meklaritoimistossa
Auvinen, Mia; Ylinen, Merja (2024)
Auvinen, Mia
Ylinen, Merja
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404298346
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404298346
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää keskisuuren vakuutusalalla toimivan meklaritoimiston työntekijöiden mielipiteitä omasta työhyvinvoinnistaan. Tavoitteena oli selvittää, miten työntekijät ovat kokeneet työhyvinvoinnin, sekä miten eniten terveyteen vaikuttavat asiat (liikunta, ravinto ja uni) ovat edesauttaneet työtekijöiden työterveyttä. Tietoa hankittiin toimeksiantajalle kyselyllä, jotta työhyvinvointia voidaan jatkossa kehittää yhdessä työntekijöiden kanssa. Lisäksi työnantaja halusi tietää, miten aiemmin tehdyt toimenpiteet ovat vaikuttaneet työntekijöiden työtyytyväisyyteen. Kyselyn pohjalta annoimme toimeksiantajalle suosituksia kehittämiskohteista.
Opinnäytetyössä käytettiin sekä määrällisiä eli kvantitatiivista että laadullisia eli kvalitatiivista tutkimusmenetelmiä. Työntekijöille tehtiin kysely elintapojen vaikutuksesta. Kyselyssä oli kaikille vastaajille samoja monivalintakysymyksiä ja kaikilta pyydettiin vapaata palautetta ja kehittämisideoita. Vapaata palautetta pyydettiin, jotta saataisiin tietoon ne asiat, mitä kyselyssä ei huomattu kysyä ja työhyvinvoinnin kehittämisideoiden keräämiseksi. Kyselyn mukaan vastaajat pääsääntöisesti liikkuvat ja syövät terveellisesti. He ovat tietoisia, millainen vaikutus liikunnalla ja ravinnolla on työpäivissä jaksamiseen. Mikäli ongelmia oli esimerkiksi unen ja levon osalta, osattiin olla yhteydessä työterveyshuoltoon. Työnantajan tarjoamia liikunnallisia mahdollisuuksia arvostettiin, mutta isoimmaksi kehitysideaksi nousi mielenhallinta, esimerkiksi jooga ja mindfulness vaihtoehtojen tarjoaminen.
Opinnäytetyössä käytettiin sekä määrällisiä eli kvantitatiivista että laadullisia eli kvalitatiivista tutkimusmenetelmiä. Työntekijöille tehtiin kysely elintapojen vaikutuksesta. Kyselyssä oli kaikille vastaajille samoja monivalintakysymyksiä ja kaikilta pyydettiin vapaata palautetta ja kehittämisideoita. Vapaata palautetta pyydettiin, jotta saataisiin tietoon ne asiat, mitä kyselyssä ei huomattu kysyä ja työhyvinvoinnin kehittämisideoiden keräämiseksi. Kyselyn mukaan vastaajat pääsääntöisesti liikkuvat ja syövät terveellisesti. He ovat tietoisia, millainen vaikutus liikunnalla ja ravinnolla on työpäivissä jaksamiseen. Mikäli ongelmia oli esimerkiksi unen ja levon osalta, osattiin olla yhteydessä työterveyshuoltoon. Työnantajan tarjoamia liikunnallisia mahdollisuuksia arvostettiin, mutta isoimmaksi kehitysideaksi nousi mielenhallinta, esimerkiksi jooga ja mindfulness vaihtoehtojen tarjoaminen.