Perehdyttämisprosessin kehittäminen toimeksiantajayrityksessä X : työhön perehdyttäminen pikaruokaravintolassa
Viitanen, Jenna (2024)
Viitanen, Jenna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411541
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411541
Tiivistelmä
Uuden työntekijän onnistunut perehdyttäminen on tärkeää sekä työntekijän että koko yrityksen kannalta, ja perehdyttämisellä on yhteys myös työntekijän työhyvinvointiin ja yritykseen sitoutumiseen. Opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella uusien työntekijöiden työhön perehdyttämistä toimeksiantajayrityksessä X ja löytää asioita, joiden kautta perehdyttämisprosessia voidaan kehittää.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee perehdyttämisprosessia ja työhyvinvointia perehdyttämiseen liittyen. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin ravintola-alalla toimivassa toimeksiantajayrityksessä X, joka on pikaruokaravintola.
Tutkimuksessa toteutettiin teemahaastattelut, joiden kautta tarkoituksena oli selvittää neljän lähiaikoina palkatun uuden työntekijän kokemuksia heidän perehdyttämiseensä liittyen. Tutkimus tuo esiin työntekijöiden näkemyksiä, jotka ovat arvokasta tietoa toimeksiantajayrityksen perehdyttämisen kehittämiseen.
Tutkimuksen tulokset kertoivat, että nykyinen perehdyttämisprosessi koettiin pääosin onnistuneena, mutta tilaa kehittämisellekin on. Perehdyttämisen suunnitteluun ja seurantaan on hyvä kiinnittää enemmän huomioita, jotta perehdytys on tasapuolista ja etenee suunnitelmallisesti. Perehdyttämisen ilmapiiri koettiin hyväksi ja kannustavaksi, mikä tuki uusien asioiden oppimista. Kannustavaa ilmapiiriä on tärkeä ylläpitää ja vahvistaa myös jatkossa.
Opinnäytetyön tuloksena nostettiin esiin teorian kautta tärkeitä näkökulmia perehdyttämiseen. Toimeksiantajayritykselle työn kautta nostettiin esiin ajatuksia perehdyttämisprosessin kehittämiseen tulevaisuudessa.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee perehdyttämisprosessia ja työhyvinvointia perehdyttämiseen liittyen. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin ravintola-alalla toimivassa toimeksiantajayrityksessä X, joka on pikaruokaravintola.
Tutkimuksessa toteutettiin teemahaastattelut, joiden kautta tarkoituksena oli selvittää neljän lähiaikoina palkatun uuden työntekijän kokemuksia heidän perehdyttämiseensä liittyen. Tutkimus tuo esiin työntekijöiden näkemyksiä, jotka ovat arvokasta tietoa toimeksiantajayrityksen perehdyttämisen kehittämiseen.
Tutkimuksen tulokset kertoivat, että nykyinen perehdyttämisprosessi koettiin pääosin onnistuneena, mutta tilaa kehittämisellekin on. Perehdyttämisen suunnitteluun ja seurantaan on hyvä kiinnittää enemmän huomioita, jotta perehdytys on tasapuolista ja etenee suunnitelmallisesti. Perehdyttämisen ilmapiiri koettiin hyväksi ja kannustavaksi, mikä tuki uusien asioiden oppimista. Kannustavaa ilmapiiriä on tärkeä ylläpitää ja vahvistaa myös jatkossa.
Opinnäytetyön tuloksena nostettiin esiin teorian kautta tärkeitä näkökulmia perehdyttämiseen. Toimeksiantajayritykselle työn kautta nostettiin esiin ajatuksia perehdyttämisprosessin kehittämiseen tulevaisuudessa.