Liiketoimintasuunnitelma Panimoravintolalle
Lammi, Tomi; Toivonen, Kim (2014)
Lammi, Tomi
Toivonen, Kim
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120418547
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120418547
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aihe on liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Työn toimeksiantaja on helsinkiläisen pienpanimon omistaja. Opinnäytetyön tarkoituksena on laatia panimoravintolan kirjallinen liiketoimintasuunnitelma toiminnan optimoimiseen ja kannattavuuden varmistamiseen. Opinnäytetyön tavoitteena on opettaa tekijöille liiketoimintasuunnitelman sisältö, rakenne ja tarkoitus, sekä kartuttaa tietoja ravintola-alasta. Päätavoitteena on tehdä panimoravintolan liiketoimintasuunnitelmasta realistinen ja toimiva.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentuu kirjallisuuteen, joka käsittelee liiketoiminnan suunnittelua. Työssä selvennetään liiketoimintasuunnitelma käsite ja esitellään käytetty Business Model Canvas -malli, johon laadittu liiketoimintasuunnitelma pohjaa. Käytännön laatimisessa on käytetty apuna Opas ravintolan liiketoiminnan suunnittelemiseen -kirjaa. Ravintola-alaa toimintaympäristönä sekä ravintolaa koskevia säädöksiä on kartoitettu suurimmaksi osaksi internetlähteistä.
Prosessin alussa tehtiin toimeksiantajan haastattelu. Tuloksena saatiin näkemyksiä suunnitellusta panimoravintolakokonaisuudesta, jonka pohjalle liiketoimintasuunnitelma on laadittu. Käytännön liiketoimintasuunnitelma tulee ainoastaan toimeksiantajan käyttöön, mutta opinnäytetyön liitteistä löytyvät liiketoimintasuunnitelman pääotsikot. Työn alkuvaiheessa tutustuttiin Helsingin alueen ravintoloihin ja pyrittiin benchmarkkaamalla tutustumaan ravintola-alaan. Valmista liiketoimintasuunnitelmaa benchmarkattiin suhteessa kilpailijoihin. Opinnäytetyön tarkoitus saavutettiin ja luotu liiketoimintasuunnitelma nähdään ainutlaatuisena ja kilpailukykyisenä. Myös opinnäytetyön tavoite saavutettiin. Prosessissa tekijät oppivat niin liiketoimintasuunnitelmasta kuin ravintola-alasta säänneltynä ja suhdanneherkkänä alana.
Opinnäytetyön liiketoimintasuunnitelmaosuus on kattava suunnitelma panimoravintolan toiminnalle. Se pitää sisällään liikeidean, kohderyhmän, tuotteen ja markkinoinnin. Lisäksi suun-nitelma selventää henkilöstösuunnitelmaa, esittelee pääpiirteittäin ulkoisen ilmeen ja sisustuksen sekä pohtii panimoravintolan riskejä. Liiketoimintasuunnitelmassa on lisäksi talouslaskelmat, jotka perustuvat arvioihin. Liiketoimintasuunnitelma toimii ehdotuksena toimeksiantajalle jatkokehittelyä varten.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentuu kirjallisuuteen, joka käsittelee liiketoiminnan suunnittelua. Työssä selvennetään liiketoimintasuunnitelma käsite ja esitellään käytetty Business Model Canvas -malli, johon laadittu liiketoimintasuunnitelma pohjaa. Käytännön laatimisessa on käytetty apuna Opas ravintolan liiketoiminnan suunnittelemiseen -kirjaa. Ravintola-alaa toimintaympäristönä sekä ravintolaa koskevia säädöksiä on kartoitettu suurimmaksi osaksi internetlähteistä.
Prosessin alussa tehtiin toimeksiantajan haastattelu. Tuloksena saatiin näkemyksiä suunnitellusta panimoravintolakokonaisuudesta, jonka pohjalle liiketoimintasuunnitelma on laadittu. Käytännön liiketoimintasuunnitelma tulee ainoastaan toimeksiantajan käyttöön, mutta opinnäytetyön liitteistä löytyvät liiketoimintasuunnitelman pääotsikot. Työn alkuvaiheessa tutustuttiin Helsingin alueen ravintoloihin ja pyrittiin benchmarkkaamalla tutustumaan ravintola-alaan. Valmista liiketoimintasuunnitelmaa benchmarkattiin suhteessa kilpailijoihin. Opinnäytetyön tarkoitus saavutettiin ja luotu liiketoimintasuunnitelma nähdään ainutlaatuisena ja kilpailukykyisenä. Myös opinnäytetyön tavoite saavutettiin. Prosessissa tekijät oppivat niin liiketoimintasuunnitelmasta kuin ravintola-alasta säänneltynä ja suhdanneherkkänä alana.
Opinnäytetyön liiketoimintasuunnitelmaosuus on kattava suunnitelma panimoravintolan toiminnalle. Se pitää sisällään liikeidean, kohderyhmän, tuotteen ja markkinoinnin. Lisäksi suun-nitelma selventää henkilöstösuunnitelmaa, esittelee pääpiirteittäin ulkoisen ilmeen ja sisustuksen sekä pohtii panimoravintolan riskejä. Liiketoimintasuunnitelmassa on lisäksi talouslaskelmat, jotka perustuvat arvioihin. Liiketoimintasuunnitelma toimii ehdotuksena toimeksiantajalle jatkokehittelyä varten.