Restonomiopiskelijan perehdytysopas cateringyritykselle
Sihvonen, Ronja; Tuokko, Emma; Vikholm, Tia-Maria (2024)
Sihvonen, Ronja
Tuokko, Emma
Vikholm, Tia-Maria
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052114088
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052114088
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia opas cateringyritykselle siitä, miten heidän tulisi perehdyttää restonomiopiskelijat cateringprojekteihin. Opinnäytetyön tarkoituksena on sujuvoittaa ja kehittää restonomiopiskelijoiden ja opettajien yhteistyötä toimeksiantajayrityksen kanssa cateringprojekteissa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Food Camp Finland Oy, joka järjesti Kauppalehti Gaalan cateringin yhteistyössä Laurean ammattikorkeakoulun kanssa.
Opinnäytetyön tietoperusta koostuu ravintola-alan kirjallisuudesta. Tietoperustassa käsitellään perehdytystä ja siihen kuuluvia osa-alueita. Nämä osa-alueet sisälsivät cateringpalvelun käytänteet, asiakassuhteiden merkityksen cateringalalla, ateriasuunnittelua, tarjoilutapoja, henkilöstöä ja työturvallisuutta.
Teemahaastattelua käytetiin tutkimusmenetelmänä Kauppalehti Gaalaan osallistuneille Laurean restonomiopiskelijoille ja henkilökunnalle sekä toimeksiantajayritykselle. Haastattelussa tutkittiin perehdytyksen onnistumista Kauppalehti Gaala cateringprojektissa sekä, mitä kattavan opiskelijaperehdytyksen tulisi sisältää cateringprojektissa. Tutkimustuloksen mukaan cateringprojektin perehdytys sujui kokonaisuudessaan hyvin, mutta esille nousi muutamia kehityskohteita. Kehitettävät ja huomioitavat osa-alueet olivat kommunikointi, työturvallisuus, suunnitelmallisuus ja opiskelijoiden huomioiminen.
Opas on toimeksiantajalle hyödyllinen tulevaisuuden cateringprojekteja ajatellen. Toimeksiantajayritys on halukas käyttämään opinnäytetyötä palautemateriaalina Kauppalehti Gaalassa mukana olleille työntekijöille. He ovat myös mahdollisuuksien mukaan kiinnostuneita opiskelijayhteistyön jatkosta ja kehittämisestä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.
Opinnäytetyön tietoperusta koostuu ravintola-alan kirjallisuudesta. Tietoperustassa käsitellään perehdytystä ja siihen kuuluvia osa-alueita. Nämä osa-alueet sisälsivät cateringpalvelun käytänteet, asiakassuhteiden merkityksen cateringalalla, ateriasuunnittelua, tarjoilutapoja, henkilöstöä ja työturvallisuutta.
Teemahaastattelua käytetiin tutkimusmenetelmänä Kauppalehti Gaalaan osallistuneille Laurean restonomiopiskelijoille ja henkilökunnalle sekä toimeksiantajayritykselle. Haastattelussa tutkittiin perehdytyksen onnistumista Kauppalehti Gaala cateringprojektissa sekä, mitä kattavan opiskelijaperehdytyksen tulisi sisältää cateringprojektissa. Tutkimustuloksen mukaan cateringprojektin perehdytys sujui kokonaisuudessaan hyvin, mutta esille nousi muutamia kehityskohteita. Kehitettävät ja huomioitavat osa-alueet olivat kommunikointi, työturvallisuus, suunnitelmallisuus ja opiskelijoiden huomioiminen.
Opas on toimeksiantajalle hyödyllinen tulevaisuuden cateringprojekteja ajatellen. Toimeksiantajayritys on halukas käyttämään opinnäytetyötä palautemateriaalina Kauppalehti Gaalassa mukana olleille työntekijöille. He ovat myös mahdollisuuksien mukaan kiinnostuneita opiskelijayhteistyön jatkosta ja kehittämisestä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.