Esihenkilötyön vaikutus psyykkiseen työhyvinvointiin : case Miriam’s Oy
Suvela, Riikka (2024)
Suvela, Riikka
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052214615
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052214615
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Jyväskylässä sijaitseva kahvilakonditoria Miriam’s Oy. Aiheena oli esihenkilötyön vaikutus psyykkiseen työhyvinvointiin toimeksiantajan yrityksessä. Teoreettisen tietoperustan pääkäsitteenä toimi psyykkinen työhyvinvointi, johtaminen sekä esihenkilötyö. Tutkimusongelmana oli yrityksen työntekijöiden psyykkisen työhyvinvoinnin nykytilan selvittäminen. Tavoitteena on esihenkilötyön kehittäminen psyykkisen työhyvinvoinnin näkökulmasta. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin erilaisia työntekijöiden kokemia psyykkisiä kuormitustekijöitä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista tutkimusta. Aineistonkeruumenetelmänä toimi puolistrukturoitu teemahaastattelu, jotka toteutettiin yksilöhaastatteluina. Haastattelut pidettiin keväällä 2024, ja niihin osallistui yrityksestä kuusi työntekijää. Aineistoa analysoitiin teoriaohjaavan sisältöanalyysin avulla. Tutkimustuloksia pyrittiin ymmärtämään ja selittämään jo olemassa olevien teorioiden avulla. Tutkimuksen tulosten perusteella työntekijän psyykkisellä työhyvinvoinnilla on iso merkitys niin yrityksen
kuin työntekijän suoriutumisen kannalta. Jokaisen työntekijän kokemus psyykkisestä työhyvinvoinnista on henkilökohtainen, ja siihen vaikuttavat niin esihenkilötyö, johtaminen kuin työyhteisö, sekä ravintola-alaan liittyvä hektinen työnteko. Lisäksi esihenkilötyöllä voidaan lisätä tai vähentää merkittävästi työntekijän kokemaan kuormitusta.
Tulosten perusteella toimeksiantajalle laadittiin konkreettisia kehitysehdotuksia, miten ja millaisia asioita työpaikassa tulisi kehittää esihenkilötyöskentelyn näkökulmasta. Kokonaisuudessaan opinnäytetyö tukee toimeksiantajaa yrityksen psyykkisen työhyvinvoinnin tukemisessa koko henkilöstön osalta.
kuin työntekijän suoriutumisen kannalta. Jokaisen työntekijän kokemus psyykkisestä työhyvinvoinnista on henkilökohtainen, ja siihen vaikuttavat niin esihenkilötyö, johtaminen kuin työyhteisö, sekä ravintola-alaan liittyvä hektinen työnteko. Lisäksi esihenkilötyöllä voidaan lisätä tai vähentää merkittävästi työntekijän kokemaan kuormitusta.
Tulosten perusteella toimeksiantajalle laadittiin konkreettisia kehitysehdotuksia, miten ja millaisia asioita työpaikassa tulisi kehittää esihenkilötyöskentelyn näkökulmasta. Kokonaisuudessaan opinnäytetyö tukee toimeksiantajaa yrityksen psyykkisen työhyvinvoinnin tukemisessa koko henkilöstön osalta.