Alipalkkauksen kriminalisointi ravintola-alalla
Kunttu, Annemari (2024)
Kunttu, Annemari
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053119118
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053119118
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on avata ravintola-alan alipalkkausta ja miten se vaikuttaa alan työntekijöihin. Ravintola-alaa valvotaan satunnaistarkastuksilla, mutta se ei poista harmaata työvoimaa kokonaan pois. Tarkastuksien tavoitteena on tarkastella pääasiallisesti alkoholin myyntiä, anniskelua, ostoa, maahantuontia ja niiden laillisuutta. Opinnäytetyössä tuodaan esiin ravintola-alan alipalkkausta ja millaisissa paikoissa sitä mahdollisesti tapahtuu. Opinnäytetyö tehtiin valmiiksi tutkitun ja tehdyn aineiston pohjalta.
Opinnäytetyö on toteutettu teoriasidonnaista analyysiä eli jo valmiiksi tehtyä ja tuotettua aineistoa apuna käyttäen. Teoreettinen viitekehys muodostuu ravintola-alaa koskevista lainsäädännöistä. Opinnäytetyössä tutkitaan aihetta mahdollisimman laajasti ja eri näkökulmista. Näkökulmassa on otettu huomioon matkailu- ja ravintola-alan (MaRa) TES ja alaan liittyvät työehtosopimukset.
Opinnäytetyön lopputulos oli, että alipalkkauksen poistamiseen ei ole nopeita ja toimivia keinoja. Syitä tähän on monia, esimerkiksi ravintolayritysten voittojen maksimointi. Työturvallisuuslakia on tarkennettu lähivuosina, mutta oikeita keinoja alipalkkauksen vähentämiseksi ei ole vielä löytynyt. Tutkimuskysymyksiin ei tullut yksiselitteistä vastausta, mutta ongelmakohtia alalla on monia. Alipalkkaus on ongelmista suurin unohtamatta myöskään häirintää ja työsyrjintää. Tästä osansa saavat alaikäiset, jotka ovat alalla uusia ja kokemattomia.
Opinnäytetyö on toteutettu teoriasidonnaista analyysiä eli jo valmiiksi tehtyä ja tuotettua aineistoa apuna käyttäen. Teoreettinen viitekehys muodostuu ravintola-alaa koskevista lainsäädännöistä. Opinnäytetyössä tutkitaan aihetta mahdollisimman laajasti ja eri näkökulmista. Näkökulmassa on otettu huomioon matkailu- ja ravintola-alan (MaRa) TES ja alaan liittyvät työehtosopimukset.
Opinnäytetyön lopputulos oli, että alipalkkauksen poistamiseen ei ole nopeita ja toimivia keinoja. Syitä tähän on monia, esimerkiksi ravintolayritysten voittojen maksimointi. Työturvallisuuslakia on tarkennettu lähivuosina, mutta oikeita keinoja alipalkkauksen vähentämiseksi ei ole vielä löytynyt. Tutkimuskysymyksiin ei tullut yksiselitteistä vastausta, mutta ongelmakohtia alalla on monia. Alipalkkaus on ongelmista suurin unohtamatta myöskään häirintää ja työsyrjintää. Tästä osansa saavat alaikäiset, jotka ovat alalla uusia ja kokemattomia.