Vastuullisen viinilistan laatiminen
Takala, Oskari (2024)
Takala, Oskari
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060420778
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060420778
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tukea helsinkiläisen ravintolan toimintaa luomalla viinilistan rakentamisen tueksi materiaalia, jota toimeksiantajayritys voi hyödyntää. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi ravintola-alan yritys Chez Mama Oy, joka avaa kesällä 2024 ravintolan nimeltä Maukku.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa syvennyttiin vastuullisuuden käsitteeseen, erityisesti keskittyen viinintuotantoon. Lisäksi tarkasteltiin erilaisia sertifikaatteja ja niiden roolia viinialalla vastuullisuuden edistämisessä. Logistiikan ja pakkausten osalta tutkittiin kestäviä käytäntöjä, jotka voivat vähentää ympäristövaikutuksia ja parantaa ekologista jalanjälkeä.
Tutkimusmenetelmänä opinnäytetyössä käytettiin benchmarkingia. Benchmarkingin avulla kerättiin systemaattisesti tietoa eri yritysten toimintatavoista ja parhaista käytännöistä vastuullisuuden saralla. Tämän lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin alan kirjallisuutta, joka tarjosi teoreettista viitekehystä ja taustatietoa tutkimuksen aiheesta. Tämä monipuolinen lähestymistapa varmisti tietoperustan laadun ja kattavuuden, mikä vahvisti tutkimuksen merkityksellisyyttä. Benchmarkingin avulla analysoitiin neljää muuta suomalaista ravintola-alan yritystä. Tutkimuksessa keskityttiin näiden yritysten verkkosivuihin ja sosiaalisen median alustoihin, joista selvitettiin viinilistojen sisältöä, vastuullisia toimia ja viinin maahantuontia. Tämä vertailu tarjosi katsauksen alalla vallitseviin käytäntöihin ja antoi huomattavasti ideoita kehitystyötä varten.
Tutkimuksen ja teorian pohjalta laadittiin toimeksiantajayritykselle vastuullisen viinilistan muistilista, jonka tarkoituksena on tukea toimeksiantajayrityksen toimia vastuullisen viinilistan laatimisessa. Vastuullisen viinilistan muistilista on työkalu, joka ohjaa toimeksiantajayritystä kohti vastuullisempaa ja kestävämpää viinivalikoiman rakentamista. Se käsittelee viinilistan taustalla vaikuttavia keskeisiä osa-alueita, jotka ovat olennaisia laadukkaan ja vastuullisen valikoiman luomisessa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa syvennyttiin vastuullisuuden käsitteeseen, erityisesti keskittyen viinintuotantoon. Lisäksi tarkasteltiin erilaisia sertifikaatteja ja niiden roolia viinialalla vastuullisuuden edistämisessä. Logistiikan ja pakkausten osalta tutkittiin kestäviä käytäntöjä, jotka voivat vähentää ympäristövaikutuksia ja parantaa ekologista jalanjälkeä.
Tutkimusmenetelmänä opinnäytetyössä käytettiin benchmarkingia. Benchmarkingin avulla kerättiin systemaattisesti tietoa eri yritysten toimintatavoista ja parhaista käytännöistä vastuullisuuden saralla. Tämän lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin alan kirjallisuutta, joka tarjosi teoreettista viitekehystä ja taustatietoa tutkimuksen aiheesta. Tämä monipuolinen lähestymistapa varmisti tietoperustan laadun ja kattavuuden, mikä vahvisti tutkimuksen merkityksellisyyttä. Benchmarkingin avulla analysoitiin neljää muuta suomalaista ravintola-alan yritystä. Tutkimuksessa keskityttiin näiden yritysten verkkosivuihin ja sosiaalisen median alustoihin, joista selvitettiin viinilistojen sisältöä, vastuullisia toimia ja viinin maahantuontia. Tämä vertailu tarjosi katsauksen alalla vallitseviin käytäntöihin ja antoi huomattavasti ideoita kehitystyötä varten.
Tutkimuksen ja teorian pohjalta laadittiin toimeksiantajayritykselle vastuullisen viinilistan muistilista, jonka tarkoituksena on tukea toimeksiantajayrityksen toimia vastuullisen viinilistan laatimisessa. Vastuullisen viinilistan muistilista on työkalu, joka ohjaa toimeksiantajayritystä kohti vastuullisempaa ja kestävämpää viinivalikoiman rakentamista. Se käsittelee viinilistan taustalla vaikuttavia keskeisiä osa-alueita, jotka ovat olennaisia laadukkaan ja vastuullisen valikoiman luomisessa.