Ruokavalio-opas tyypin 2 diabetesta sairastaville: tukea ja tietoa suomeksi ja persiaksi
Aminipour, Zoleykha; Hossaini, Hamid; Shirzad, Morteza (2024)
Aminipour, Zoleykha
Hossaini, Hamid
Shirzad, Morteza
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024091925362
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024091925362
Tiivistelmä
Diabetes on krooninen sairaus, jossa veren glukoosipitoisuus pysyy jatkuvasti korkeana johtuen insuliinintuotannon puutteesta tai kehon kyvyttömyydestä käyttää insuliinia tehokkaasti. Tyypin 2 diabeteksessa elimistö tuottaa insuliinia, mutta sitä ei ole riittävästi tai se ei toimi solutasolla optimaalisesti. Sairauden hoito perustuu elämäntapamuutoksiin, erityisesti ruokavalion ja liikunnan osalta. Sairauden edetessä tarvitaan usein lääkitystä, ja joissakin tapauksissa insuliinihoito tulee välttämättömäksi.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää kaksikielinen ruokavalio-opas Suomessa asuville persiankielisille tyypin 2 diabetesta sairastaville potilaille. Oppaan tavoitteena oli tukea potilaita hoitoon sitoutumisessa, vähentää hoidon kustannuksia ja pienentää lisäsairauksien riskiä. Oppaassa on huomioitu erityisesti suomalaisten ja persiankielisten kulttuuritaustat, jotta se olisi mahdollisimman hyödyllinen ja helposti ymmärrettävä molemmille käyttäjäryhmille.
Opas tarjoaa käytännönläheisiä ohjeita terveellisten aterioiden suunnitteluun sekä sisältää selkeitä visuaalisia elementtejä, kuten ruokapyramideja ja lautasmalleja, jotka tukevat tiedon omaksumista. Oppaan kehitysprosessissa hyödynnettiin pilotointia ja käyttäjäpalautetta, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeita ja palvelisi sekä potilaita että hoitohenkilökuntaa.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää kaksikielinen ruokavalio-opas Suomessa asuville persiankielisille tyypin 2 diabetesta sairastaville potilaille. Oppaan tavoitteena oli tukea potilaita hoitoon sitoutumisessa, vähentää hoidon kustannuksia ja pienentää lisäsairauksien riskiä. Oppaassa on huomioitu erityisesti suomalaisten ja persiankielisten kulttuuritaustat, jotta se olisi mahdollisimman hyödyllinen ja helposti ymmärrettävä molemmille käyttäjäryhmille.
Opas tarjoaa käytännönläheisiä ohjeita terveellisten aterioiden suunnitteluun sekä sisältää selkeitä visuaalisia elementtejä, kuten ruokapyramideja ja lautasmalleja, jotka tukevat tiedon omaksumista. Oppaan kehitysprosessissa hyödynnettiin pilotointia ja käyttäjäpalautetta, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeita ja palvelisi sekä potilaita että hoitohenkilökuntaa.