Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Luomu kasvuun : Yhteenveto luomuopetuksen nykytilasta ja kehittämisehdotukset eri koulutusasteille

Vahtila, Outi; Michelson, Annika; Honkanen, Anne; Mynttinen, Ritva; Arolaakso, Anu; Puustinen, Lilli; Rinkinen, Tutta (2024)

 
Avaa tiedosto
HAMK_Vahtila ym_Luomu kasvuun.pdf (17.17Mt)
Lataukset: 


Vahtila, Outi
Michelson, Annika
Honkanen, Anne
Mynttinen, Ritva
Arolaakso, Anu
Puustinen, Lilli
Rinkinen, Tutta
Hämeen ammattikorkeakoulu
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-784-853-4
Tiivistelmä
Luomu on tarkasti valvottua elintarviketuotantoa aina pellolta ruokalautaselle asti. Luomussa ei käytetä kemiallisia lannoitteita eikä torjunta-aineita vaan tuotannossa hyödynnetään biologista typensidontaa ja kasvivuorotusta. Kotieläintuotannon lähtökohtana on eläinten hyvinvointi. Luomuelintarvikkeiden jalostuksessa ja ruuanvalmistuksessa voidaan käyttää ainoastaan luomussa sallittuja lisä-, apu- ja pesuaineita. Luomu on ympäristöystävällinen tuotantotapa, joka vastaa moniin nykypäivän haasteisiin kuten luontokatoon, kemikalisoitumiseen ja ravinneomavaraisuuteen. Luomuosaaminen perustuu mahdollisimman suureen omavaraisuuteen ja on osa kansallista huoltovarmuutta.
Euroopan Unionin ja Suomen kansallinen tavoite on lisätä luomun osuutta maatalous- ja elintarviketuotannossa. Tavoitteen saavuttamisessa koulutuksella on tärkeä tehtävä. Kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman mukaan perustiedot luomusta tulisikin sisällyttää ruokaketjun opiskelijoiden perusosaamiseksi.
Tämän selvitystyön tavoitteena oli tuottaa tietoa ruokaketjuun kytkeytyvien suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien luomukoulutuksen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Luomua tarkasteltiin muun muassa koulutustarjonnan määrän ja laajuuden, opetus- ja toteutussuunnitelmien, sisältöjen ja opettajien luomuosaamisen näkökulmasta. Näiden pohjalta laadittiin toimenpide-ehdotukset oppilaitosten toiminnan ja koulutuksen kehittämiseksi.
Kokoelmat
  • Julkaisut
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste