Tietopaketti elintarvikealan kuljetusketjujen kehittämisestä
Arvola, Satu (2024)
Arvola, Satu
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112229307
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112229307
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli tehdä tietopaketti elintarvikealan kuljetuksista. Miten logistiset ratkaisut vaikuttavat yritysten kustannuksiin, miten kuljetuskustannuksia voidaan laskea ja optimoida. Kuljetuskustannukset ovat olleet viime aikoina monessa yrityksessä pinnalla energian hinnan nousun myötä. Samaan aikaan on keskusteltu hiilijalanjäljen vähentämisestä.
Opinnäytetyön tarkoituksena koota tietopaketti yrityksille, miten elintarvike-alan kuljetuskustannuksia voidaan kehittää, hallita ja optimoida. Teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin tilaus-toimitusketjuja, kilpailukykyä, hiilijalanjälkeä ja elintarvikealaa.
Työ tehtiin tapaustutkimuksena. Tapaustutkimus soveltuu lähestymistavaksi, kun halutaan tuottaa kehittämisehdotuksia tai kun halutaan ymmärtää syvällisesti jotain kohdetta se omassa ympäristössä. Tapaustutkimuksessa tavoitteena on tiedon tuottaminen kohteesta. Tyypillistä tällaiselle tapaustutkimukselle on, että tutkimiseen käytetään erilaisia tiedonhankintamenetelmiä, jotta saadaan kohteesta kokonaisvaltainen kuva.
Opinnäytetyön tarkoituksena koota tietopaketti yrityksille, miten elintarvike-alan kuljetuskustannuksia voidaan kehittää, hallita ja optimoida. Teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin tilaus-toimitusketjuja, kilpailukykyä, hiilijalanjälkeä ja elintarvikealaa.
Työ tehtiin tapaustutkimuksena. Tapaustutkimus soveltuu lähestymistavaksi, kun halutaan tuottaa kehittämisehdotuksia tai kun halutaan ymmärtää syvällisesti jotain kohdetta se omassa ympäristössä. Tapaustutkimuksessa tavoitteena on tiedon tuottaminen kohteesta. Tyypillistä tällaiselle tapaustutkimukselle on, että tutkimiseen käytetään erilaisia tiedonhankintamenetelmiä, jotta saadaan kohteesta kokonaisvaltainen kuva.