dc.description.abstract | Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla hyvää kohtaamista skitsofreniaa sairastavan mielenterveyskuntoutujan kanssa. Opinnäytetyön tavoitteena oli koota tutkittua tietoa eri tietolähteistä ja selvittää jo olemassa olevan tiedon pohjalta, millaista kohtaaminen mielenterveyskuntoutujien kanssa tulisi olla. Tiedon pohjalta tehtiin Maisonkodille posteri, jossa on kerrottu, mitä hyvä kohtaaminen on. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä koottiin tietoa skitsofreniasta, kohtaamisesta, asiakaslähtöisyydestä sekä toipumisorientaatiosta. Lähteitä valittiin opinnäytetyöhön kohtaamisen näkökulmasta. Työssä selvitettiin, millaista kohtaamisen tulisi olla ja miten se vaikuttaa hoitotuloksiin.
Opinnäytetyön menetelmäksi valittiin kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuuskatsaukseen tehdyn tiedonhaun pohjalta valituista artikkeleista tehtiin sisällönanalyysi. Katsaukseen valikoitui tiedonhaun pohjalta kuusi aiheeseen sopivaa artikkelia, joista tehtiin induktiivinen sisällönanalyysi hyödyntäen analyysitaulukkoa. Analyysitaulukkoon merkittiin alkuperäisilmaukset, suomennos, pelkistys, alaluokat ja yläluokka.
Valikoiduista artikkeleista selvisi, minkälaista kohtaaminen mielenterveyskuntoutujan kanssa tulisi olla, jotta kohtaamisesta jäisi kuntoutujalle positiivinen kokemus. Artikkeleita analysoidessa huomattiin, että kohtaamista pystytään käsittelemään hyvin laajasti eri näkökulmista. Asiakaslähtöinen kohtaaminen toteutuu, kun huomioidaan mielenterveyskuntoutujan omat tuntemukset ja kokemukset. Ammattilaisen oli mahdollista saavuttaa luotettava ja kuntoutusta edistävä työote, kun kohtaaminen pidettiin kunnioittavana ja asiakaslähtöisenä. Kohtaamisen lisäksi sosiaalisilla taidoilla oli merkitystä skitsofreniaa sairastavan elämänlaadussa. Voidaan todeta, että sosiaalisten taitojen harjoittelu parantaa skitsofreniaa sairastavien elämänlaatua ja mielenterveyttä. Psykoedukaatio tuotiin esille vaikuttavimpana hoitomuotona skitsofreniaa sairastavan hoidossa. Kokonaisvaltainen lähestymistapa edistää asiakkaan hyvinvointia ja sosiaalista toimintakykyä. Hoitosuhteen luomisessa keskitytään rakentamaan luottamusta ja empatiaa asiakkaan ja ammattilaisen välille. Asiakkaan motivointiin käytetään terapeuttista kommunikaatiota, mikä parantaa hoitosuhdetta. Jatkotutkimusehdotuksena voisi tutkia skitsofreniaa sairastavien potilaiden kokemuksia kohtaamistilanteista Maisonkodin asumispalvelussa.
Asiasanat: kohtaaminen, skitsofrenia, asiakaslähtöisyys, toipumisorientaatio, mielenterveyskuntoutuja | fi |