Nuorten aikuisten yksinäisyyttä ehkäisevä tilasuunnitelma tilan kokemisen näkökulmasta : case : Kellarikahvila
Syrjäkylä, Juulia (2024)
Syrjäkylä, Juulia
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120432757
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120432757
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, miten sisustusarkkitehtuurin ja tilankokemisen keinoin voidaan ehkäistä nuorten aikuisten yksinäisyyttä ja tukea heidän toisiinsa tutustumista. Opinnäytetyössä tehtiin konseptitasoinen tilasuunnitelma Lahden nuorisopalveluiden tilaan. Erityisesti haluttiin tutkia nuorille aikuisille suunnatun Kellarikahvilan toimintaa ja sen tukemista tilallisin keinoin.
Tietoperustassa perehdyttiin nuorten aikuisten yksinäisyyteen ja siihen liittyviin tekijöihin, tilan kokemiseen ympäristöpsykologian ja neuroarkkitehtuurin näkökulmasta, sekä ravitsemusliikkeen tilakokemuksen luomiseen sisustusarkkitehtuurin keinoin. Kiinnostuksen kohteena olivat tilan miellyttävyyteen, turvallisuuteen ja viihtyvyyteen vaikuttavat tekijät.
Tutkimuksen pohjana olivat tieteelliset ja ammatilliset kirjat ja artikkelit, sekä aiheeseen liittyvät verkkojulkaisut. Opinnäytetyöprosessiin kuului vapaamuotoinen käyttäjähaastattelu Kellarikahvilan kävijöille ja vierailut valikoiduissa vertailuanalyysikohteissa. Lopullisessa tilasuunnitelmassa on pyritty ottamaan huomioon tietoperusta, haastattelut ja asiakkaan toiveet sekä tavoitteet tilalle.
Tilasuunnitelma koostuu yhdestä suuresta tilasta, jossa ovat aula, ravitsemusliikkeen tila, myymälä ja asiakastilat.
Tietoperustassa perehdyttiin nuorten aikuisten yksinäisyyteen ja siihen liittyviin tekijöihin, tilan kokemiseen ympäristöpsykologian ja neuroarkkitehtuurin näkökulmasta, sekä ravitsemusliikkeen tilakokemuksen luomiseen sisustusarkkitehtuurin keinoin. Kiinnostuksen kohteena olivat tilan miellyttävyyteen, turvallisuuteen ja viihtyvyyteen vaikuttavat tekijät.
Tutkimuksen pohjana olivat tieteelliset ja ammatilliset kirjat ja artikkelit, sekä aiheeseen liittyvät verkkojulkaisut. Opinnäytetyöprosessiin kuului vapaamuotoinen käyttäjähaastattelu Kellarikahvilan kävijöille ja vierailut valikoiduissa vertailuanalyysikohteissa. Lopullisessa tilasuunnitelmassa on pyritty ottamaan huomioon tietoperusta, haastattelut ja asiakkaan toiveet sekä tavoitteet tilalle.
Tilasuunnitelma koostuu yhdestä suuresta tilasta, jossa ovat aula, ravitsemusliikkeen tila, myymälä ja asiakastilat.