Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Rekrytoinnin haasteet ravintola-alalla Kajaanissa

Hyväri, Venla; Partanen, Selina (2024)

 
Avaa tiedosto
Hyvari_Partanen.pdf (346.0Kt)
Lataukset: 


Hyväri, Venla
Partanen, Selina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121335621
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella Kajaanin ravintola-alan toimintaa rekrytoinnin näkökulmasta. Tutkimus on ajankohtainen, koska ravintola-ala kärsii edelleen työvoimapulasta vielä koronan jälkeen. Tarkoituksena on selvittää, kuinka työvoimapula Kajaanissa näkyy ja miten rekrytointi esihenkilöillä toteutuu. Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa rekrytointiongelmat ja löytää keinoja, joilla rekrytointia voisi sujuvoittaa.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoidulla teemahaastattelumenetelmällä. Haastattelukysymykset laadittiin teorian pohjalta. Haastateltaviksi valikoitui kymmenen ravintola-alan esihenkilöä. Ravintoloitsijat työskentelevät anniskelu ja à la carte ravintoloissa Kajaanissa ja he käsittelevät rekrytointia omissa toimipisteis-sään. Haastattelut toteutettiin kasvokkain heinäkuussa 2024.
Haastattelut keskittyvät rekrytointiprosessiin ja sen haasteisiin. Haastattelussa oli neljä eri teemaa. Teema 1 oli taustatiedot, jossa kysyimme yleistä tietoa ravintoloista. Teema 2 oli nykytila, jossa kartoitetaan ravintoloitsijoiden näkemystä, miten rekrytointi onnistuu tällä hetkellä. Teema 3:sessa käydään läpi mahdollisia haasteita ja mihin haasteet kohdistuvat. Teema 4 keskittyy tulevaisuuteen, miten ravintoloitsijat näkevät alan tulevaisuuden ja minkälaisia ratkaisuja he toivovat.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus pohjautuu työnantajamielikuvaan, sitoutuneisuuteen, motivaatioon ja vastuullisuuteen ravintolatoiminnassa. Rekrytointiprosessiosio käsittelee sen kanavia, ilmoituksia, sekä rekrytointia yleisesti ravintola-alalla. Työssä myös käsitellään vuokratyön merkitystä alalla ja kansainvälisen työvoiman mahdollisuuksia.
Tutkimustuloksista saimme selville, että kajaanilaiset ravintoloitsijat kokevat työvoimapulaa etenkin keittiön puolella. Siihen vaikuttavat alan palkkaus ja yleinen imago, sillä usein ravintola-alan työtehtävät mielletään raskaiksi. Tulokset antavat myös kuvaa siitä, miten alan vetovoimaa voisi kehittää. Ravintoloitsijat kokevat tulevaisuuden rekrytoinnin pääosin toiveikkaana. Työhakemuksia tulee ravintola-alalle jonkin verran, mutta ammattitaitoisia työntekijöitä on vähän ja niitä on vaikea sitouttaa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste